Vernieuwd stationsgebied Delfzijl geopend

DELFZIJL - Gedeputeerde Fleur Gräper- van Koolwijk, wethouder IJzebrand Rijzebol, NS-regiodirecteur Joost van der Bijl en twee klankbordgroepleden, Janny Bolhuis en Reinier Doornbos (voorzitter Handelsvereniging Delfzijl), hebben donderdag het vernieuwde stationsgebied en de hub in Delfzijl geopend.

Dat gebeurde door een paal aan het begin van een geleidelijn aan de oostkant van het stationsgebouw te onthullen. Daarna werd het kunstwerk De Nieuwe Landpoort van Hans van Nipshagen in de Japansen tuin, als het ware een open deur naar het centrum van Delfzijl, gepresenteerd middels het voorlezen van de erin opgenomen haiku.

Het stationsgebied van Delfzijl heeft een flinke facelift gekregen. Het is nu een aantrekkelijke entree voor en verbinding met Delfzijl en biedt als hub volop mogelijkheden om (door) te reizen in de omgeving. Even wachten is bovendien prettig door de mooie stationsruimte met restauratie, toiletvoorzieningen, openbare wifi en een watertappunt.

Wethouder IJzebrand Rijzebol vindt de verbetering opmerkelijk groot. „We gaan van iets aftands, van beton en asfalt, grijs en grauw, naar een plek die verleidt om er te verblijven.” Rijzebol liet de tegenslagen, het twee keer vervuilen met asbest, gepaard gaande met de bedreigingen aan het adres van de aannemer, en de vernielingen door het eruit trekken van de plantjes ‘door raddraaier’ ook niet onvermeld. „Maar het stemt me uiterst positief dat de direct omwonenden en het bedrijfsleven de zaak hebben opgeruimd en alles weer hebben geplant.”

Er worden in Groningen en Drenthe 55 van deze zogenaamde hubs aangelegd, maar gedeputeerde Gräper vindt die in Delfzijl toch ’uniek’ omdat deze vele andere voorzieningen heeft dan de standaard hubs die alleen beschikken over wifi, een watertappunt en de mogelijkheid om met de bus of trein te reizen. „Het is hier aangenaam verblijven. Zeker met het aanbod van Mothers Unlimited in het stationsgebouw. Ik vind dat het er ongelooflijk mooi bij ligt.”