‘Welzijn op Recept’ al 5 jaar succesvol in Appingedam

APPINGEDAM - Vijf jaar geleden zijn ASWA-Welzijn, de Eerstelijns Zorg Appingedam en de gemeente Appingedam gestart met het project ‘Welzijn op Recept’.

Mensen komen dikwijls bij de huisarts of andere hulpverlener met klachten als: ‘Ik voel me zo neerslachtig de laatste tijd.’ ‘Ik zou graag wat betekenen voor iemand, maar ik heb zo weinig energie’. ‘Ik kom de deur niet meer uit’. ‘Ik pieker de hele dag…’

Medicatie is in deze gevallen niet altijd het beste medicijn. Een doorverwijzing, het zogenoemde ‘Welzijn op Recept’, naar een welzijnscoach van ASWA-Welzijn kan een oplossing bieden.

Huisartsen geven aan een toenemende problematiek te zien, zoals klachten voortkomend uit eenzaamheid of zingevingsvragen, waarvoor zij zelf geen oplossing hebben. Door de succesvolle samenwerking met de welzijnscoach hebben zij wél iets te bieden. De welzijnscoach fungeert voor huisartsen en andere hulpverleners als ingang tot het aanbod in de wijk.

De welzijnscoach van ASWA-Welzijn neemt de tijd om samen met de patiënt te kijken waar de mogelijkheden liggen. Waar loopt men tegenaan? Wat zijn de talenten? Welke ambities en dromen heeft iemand? Individuele interesses spelen een belangrijke rol. De welzijnscoach gaat samen op zoek naar een activiteit of vrijwilligersplek die bij iemand past.

Wanneer de activiteit goed past bij de persoon, geeft dit energie en zorgt voor een gelukkiger en zinvoller leven.

De kortstondige, individuele begeleiding geeft net dát duwtje in de rug om het leven weer een nieuwe wending te geven. Zo kan een avondje klaverjassen, een bonbonworkshop organiseren of een regelmatige wandeling met een groep gelijkgestemden het leven verrijken, met vertrouwen en plezier.

Wilt u graag samen met de welzijnscoach van ASWA-Welzijn kijken wat bij u past? Neem contact op met Engelina Eissens van ASWA-Welzijn, via: 0596-623315 of e.eissens@aswa-welzijn.nl.