Kindergemeenteraad kiest voor vies worden

APPINGEDAM - De kindergemeenterad van Appingedam heeft woensdag bijna unaniem gekozen voor ‘vies worden’. Dat wil zeggen dat de kinderen uit alle groepen acht van de vier basisscholen op vrijdag 5 juli gaan meedoen aan een survivaltocht bij Manege de Veenhoeve.

De 16 leerlingen van de groepen 8 van de vier Damster basisscholen de Vuurvlinder, de Triangel, de Jan Ligthartschool en de Citer waren gecharmeerd van het stoere verhaal van oud-militair Steven Wind die de survivaltocht goed wist te verkopen. Met name de actieve kant, waarbij 200% inzet werd gevraagd, sprak de kinderen aan. Kinderen die geen zin hebben om vies te worden ‘hebben die dag een probleem’, zo stelde Wind.

De kinderen discussieerden onder leiding van raadsvoorzitter Anno Wietze Hiemstra over drie projecten waar ze subsidie voor beschikbaar mochten stellen. Drie organisaties hadden een subsidieaanvraag ingediend van 750 euro. De kinderen stelden scherpe vragen die bij voorbeeld het voorstel van de brandweer de kop kostten. De spuitgatsen dienden een aanvraag in om samen met groep 8 een voorlichtingsfilm en poster te maken met als onderwerp ‘Geef hulpverleners de ruimte’. Toen het de kinderen duidelijk werd dat alleen de school van de winnende poster met de film aan de slag mocht, werd het voorstel verworpen, zo werd duidelijk in de stemming. Richard Werkman deed vervolgens iets te weinig water bij de wijn. Bijna alle kinderen gaven het voorstel slechts één punt. Het voorstel van de bibliotheek, dat door Jeroen Bouland handig werd ondersteund met een voorbij rijdende robot, werd door bijna alle kinderen met twee punten op de tweede plaats gezet. De bibliotheek daagde de achtstegroepers uit om in het eLAB in korte tijd iets te maken, te bouwen of te programmeren. Daarnaast konden de leerlingen een 3D-printer gebruiken en een kijkje nemen door een VR-bril. Het werd een leuk voorstel gevonden, maar het was ‘binnen’, merkte één van de kindderrraadsleden op. En dus duidelijk minder leuk dan het survivalvoorstel, buiten in de natuur. Op één na alle kinderen zetten het plan van de Veenhoeve met drie punten op de eerste plaats.

Zij krijgen de subsidie om het ingediende project nog vóór de zomervakantie uit te voeren. Voorzitter Hiemstra prees de kinderraadsleden voor hun inzet en hun goede vragen.

De video van de kinderraad is online te bekijken via: www.appingedam.nl/raad.tv.