Halve eeuw Schietvereniging De Musketiers

‘T ZANDT -Schietvereniging De Musketiers uit ’t Zandt bestaat deze maand 50 jaar. Dit heugelijke feit wordt door de vereniging uitbundig gevierd.

„Er zijn niet zoveel schietverenigingen meer als vroeger,” vertelt voorzitter Lodewijk Kuper. „Vroeger had elk dorp een schietvereniging. Dat is nu wel anders. In de regio hebben Stedum, Losdorp, Garrelsweer, Leermens, Eenrum, Delfzijl en Appingedam nog een schietvereniging. Onze vereniging is 50 jaar geleden door de eigenaar van de toenmalige kroeg in het dorp opgericht. Tegelijkertijd met de biljartvereniging. Zo was er elke avond wat te doen. Het bleek een schot in de roos te zijn. Er werden toen 58 mensen lid. Inmiddels zitten we al weer een paar jaar in het dorpshuis in ’t Zandt aan de Hoofdweg 111. Door de jaren heen is het ledenaantal wel wat aan fluctuatie onderhevig, maar de laatste jaren is er weer sprake van een echte groei. Met name het aantal jeugdleden neemt toe en dat is goed nieuws. Het is je toekomst. Het voordeel van een grote vereniging is ook dat je de contributie laag kunt houden.”

„Het is een schuttersfamilie,” meent bestuurslid Vanessa Leenders. „De clubavonden zijn erg gezellig. De verbondenheid is groot. Ook gaan we met een grote club naar wedstrijden toe. Als er wedstrijden zijn, dan zijn we vaak met 15 leden vertegenwoordigd. In vergelijking met andere verenigingen is dat veel. Zij hebben vaak de helft van de opkomst. Dat is niet erg, omdat de beste 8 schutters tellen voor de uitslag. Organiserende verenigingen waarderen het als je met een grote groep komt. Ze komen dan ook graag naar jou toe. Het is trouwens nog niet zo’n eenvoudige sport. We schieten met een geweer of pistool op een roos. De afstand is 10 meter. Het is een hele kunst om het midden van de roos te raken. Als schutter speel je individueel in een klasse. Aan het einde van het seizoen wordt de uitslag bekend gemaakt en worden de schutterskoning en schutterskoningin bekend gemaakt. Tijdens een toernooi schiet je voor de vereniging. De vereniging die dan het beste scoort wint.”

„Natuurlijk vieren we het 50 jaar jubileum groots,” vervolgt Leenders. „We beginnen met de uitreiking van de prijzen van de clubcompetitie. ’s Avonds is er een groot feest met band, waar leden, oud-verenigingsleden en andere verenigingen zijn uitgenodigd. De sponsoren spelen een grote rol bij het organiseren van het feest. Zonder hen was het niet mogelijk geweest.”

Mark Giesolf