Eerste VraagelkaarCafé Appingedam bomvol

Appingedam - Vraagelkaar heeft donderdag, in samenwerking met Novo, Noorderpoort en Jimmy’s, een succesvol eerste VraagelkaarCafé gehouden in Appingedam. Het  kerkje Nicolaas zat bomvol met Damsters, cliënten en studenten.

Na een inspirerende presentatie kon iedereen plaatsnemen in het café naar keuze. In het Verwencafé, het Creacafé, Praat- en Spelcafé, het Haak- en Breicafé en het Kookcafé genoten bezoekers van de warme ontmoeting met elkaar terwijl ze verhalen en vragen uitwisselden. Ondanks de drukte hing er een bijzondere sfeer. Studenten van Noorderpoort en vitale deelnemers bleven staan om plaats te bieden aan de oudere Damsters en cliënten van Novo tijdens de sprankelende presentatie van Janet Turkstra en Cathy Bolhuis. Hun droom, om te zorgen dat het gewoon en leuk wordt om iets voor elkaar te betekenen, kreeg meteen gevolg. Deelnemers raakten in gesprek en de eerste matches werden meteen gemaakt. Zo gaan twee deelnemers samen wandelen, wordt een lieve dame zelfs geholpen bij het opruimen van haar zolder en gaan deelnemers gezellig bij elkaar op de koffie. In het Creacafé heerste een serene sfeer. Deelnemers tekenden Mandela’s op canvas of schilderden een glazen waxinelichtje. Een deelneemster zoekt via Vraagelkaar mensen die het ook gezellig vinden om af en toe samen een Mandela te kleuren. Voor het Verwencafé was zo veel belangstelling dat het over twee zalen werd verdeeld. Studenten van Noorderpoort lakten nagels, brachten make-up aan en gaven een ontspannende massage. Het haak- en breicafé vond plaats tussen de kleurrijke gebrandschilderde ramen van het kerkje. In het Kookcafé was het een drukte van belang. Dit café vervulde een cruciale rol omdat de deelnemers samen de lunch voor de 100 aanwezigen bereidden. Een Damster met afasie wilde graag broodjes smeren en werd liefdevol begeleid door een studente van Noorderpoort, zodat zijn vrouw kon genieten in het Verwencafé. In het Praat- en Spelcafé werden diverse spelletjes gespeeld. Een 77-jarige Damster wil graag klaverjassen en zoekt via Vraagelkaar mensen die dat ook af en toe willen doen. Mensen vonden het fijn om elkaar te ontmoeten en deelden met elkaar wat ze leuk vonden om te doen. Veel deelnemers zijn zo enthousiast dat ze niet kunnen wachten op het volgende café. De missie van de initiatiefnemers om bezoekers een sprankje geluk te bieden is ruimschoots geslaagd. Op www.vraagelkaar.nl kan men vraag en aanbod delen met familie, vrienden en mensen uit de buurt. Dat is fijn als je iemand zoekt om mee naar het theater te gaan, te wandelen of een kopje koffie te drinken. Maar ook als je het leuk vindt om iets voor anderen te betekenen: bijles geven, tuinieren, schilderij ophangen, verhalen vertellen etc. Vraagelkaar is er voor iedereen: jong, oud, vitaal of kwetsbaar. Zoals ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen maar daarbij wel wat hulp kunnen gebruiken. Doet u ook mee?

Volgend café

Het Vraagelkaarcafé in Appingedam is mogelijk gemaakt door Noorderpoort, Novo, Jimmy’s, ASWA en Loket Leefbaarheid. Er volgen nog twee cafés. Men kan zich inschrijven op: www.vraagelkaar.nl.