Eerste aardschokbestendige woningen met kogelgewricht

Bedum - Bouwbedrijf Plegt-Vos realiseert als eerste bouwer in Nederland aardschokbestendige nieuwbouwwoningen op basis van Base Isolation. De eerste 10 aardschokbestendige (en levensloopbestendige) woningen zijn inmiddels in aanbouw in Bedum.

Base Isolation is een krachtig en effectief bouwprincipe dat in Nederland nog niet eerder is toegepast, maar in het buitenland veelvuldig wordt toegepast in aardbevingsgebieden. Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Hierdoor wordt de woning niet of nauwelijks blootgesteld aan de krachten van aardschokken.

Eerste woningen in Bedum

De funderingen van de woningen in Bedum zijn al gereed. Voor de zomer van 2016 worden de woningen opgeleverd. De Base Isolation oplossing van Plegt-Vos kan bij vrijwel elk type nieuwbouwwoning worden toegepast. Plegt-Vos is met meerdere partijen en gemeenten in gesprek om de aardschokbestendige oplossing voor zowel de huur- als de koopsector toe te passen. Binnenkort wordt in Bedum gestart met de volgende 14 aardschokbestendige woningen op basis van Base Isolation.

Base Isolation

Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Dit in tegenstelling tot de traditionele bevingsbestendige oplossingen waar het betoncasco en de betonpalen één geheel vormen. De fundering is flexibel door twee hoogwaardige metalen schalen met daartussen een ovale kogel. De schalen kunnen los van elkaar bewegen door de tussenliggende kogel. Dit element wordt geplaatst tussen de vloer en de betonpalen. Bij een aardbeving kan de woning vrij bewegen van de fundering waardoor krachten kunnen worden opgevangen. Het systeem is uitvoerig getest en wordt wereldwijd gebruikt bij onder andere utiliteitsbouwwerken en in de civiele sector.