Provinciale muziekscholen verenigen zich in ‘De Toon Zetten'

Delfzijl - Negen van de elf muziekscholen in de provincie Groningen, waaronder het IVAK in Delfzijl, hebben zich verenigd in De Toon Zetten.

Provinciale muziekscholen zijn in 2010 gaan samenwerken met als doel muziekonderwijs te verankeren in de basisscholen. Deze maand is een vereniging – een rechtspersoon – opgericht om financiële middelen te kunnen aanvragen bij fondsen en regelingen. “Dit kan alleen”, stellen de muziekscholen, “doordat de samenwerking ook als zeer natuurlijk en nuttig wordt ervaren.” Het doel is het muziekonderwijs in het basisonderwijs te verankeren. Door de samenwerking van de muziekscholen en kunstencentra wordt kennis gedeeld en worden ontwikkelingen wederzijds gestimuleerd. Naast het werken aan doorgaande leerlijnen wordt materiaal verzameld dat beschikbaar komt voor de scholen: allemaal bedoeld om het vanzelfsprekend te maken dat muziekonderwijs structureel en in een doorgaande lijn in alle scholen voor primair onderwijs voorkomt.

Muziek à la Carte

Een voorbeeld is ‘Muziek à la Carte', de keuzekaart, waarin 5 programma's staan beschreven waarmee een basisschool muziekonderwijs kan uitvoeren. Deze 5 programma's kunnen door alle muziekscholen worden uitgevoerd, want als ze zelf de kennis of kunde niet in huis hebben dan is dit via een collega-instelling te organiseren. De vereniging bestaat verder uit de volgende muziekscholen/ kunstencentra: M.D.T. Veendam (Veendam) Muziekschool Zuid-Groningen (Stadskanaal & Vlagtwedde) het Kielzog (Hoogezand-Sappemeer) Muziekschool Oost-Groningen (Oldambt & Bellingwedde) Muziekschool Hunsingo (Bedum & Eemsmond) St. Muziekonderwijs Grootegast (Grootegast) Kunstbedrijven Westerkwartier (Leek, Zuidhorn & Marum) VRIJDAG (Groningen)