Appingedam kleurt weer feestelijk Italiaans

Appingedam - Venezia del Nord is het jaarlijkse festival in het centrum van Appingedam in Italiaanse sfeer, met als grote afsluiter Sandra van Nieuwland op een podium op het water.

Muzikanten, artiesten, theater, eetplein, eetstandjes, ijsspecialisten, Italiaanse markt met diverse waar en vele winkels met sfeer én aanbiedingen. Je waant je haast in het echte Venetië… Zaterdag 5 september van de ochtend tot in de late avond is er van alles te zien, te beleven en te proeven. De binnenstad is versierd met de traditionele versiering; Veel wasgoed hoog in de straten en natuurlijk hoort bij Venetië muziek in de straten. Naast de gewone weekmarkt is er achter de Nicolaïkerk ook een Italiaanse markt met van alles wat naar het mediterrane gebied ‘ruikt’. Ook heeft de markt eetstandjes met Italiaans eten en soms ook een kraam met een knipoog naar Italië. Er is een mega barbecue waaruit Italiaanse gerechten getoverd worden en meerdere eetkramen serveren diverse koude en warme hapjes. De Smaak van het Noorden gaat haar kaart helemaal aanpassen en ook de koffie en het ijs is van Italiaanse snit. Diverse extra terrassen bieden royaal gelegenheid om gezellig te zitten en te kletsen.

Straatacts

Comedia dell’Arte is al vanuit de historie een volksvermaak tijdens hoogtijdagen in de Italiaanse samenleving. Appingedam zal ook onveilig gemaakt worden en u zult hilarische momenten meemaken... Van zichzelf vervulde onbelangrijke mensen willen schrijden door de historische straten en steegjes van Appingedam maar ontmoeten muzikanten die de aandacht van het volk krijgen. Daar tussendoor ruziën gondeliers om klanten voor zich te winnen, is de kok eeuwig met Mama in een strijd wie gelijk heeft. Veel omstanders bemoeien zich hier juist wél of niet mee, kortom Venezia del Nord zal een aaneenschakeling van vermaak en verwarring zijn.... De ware acteurs willen niets weten van de Comedia dell’Arte, zij bedrijven de ware kunst en voelen zich verheven boven het gespuis... De steltloper overziet alles en brengt hierdoor Venezia tot grote hoogte. Zijn maat volgt in het kielzog of gaat voorop: trekt een verschroeiende lijn door Appingedam en warmt ondertussen de pizza’s op.

Bambiniplein

Voor de jongere kinderen is een heus bambiniplein ingericht, zij kunnen zich hier onder begeleiding vermaken met diverse activiteiten. Schminken, ballonfiguren laten maken door een ballonartiest, een springkussen voor de Bambini die vol energie zijn én natuurlijk kunnen alle Bambini super actief mee doen met Wim’s muziek en spelshow.  Een show vol met diverse leuke spelletjes : een quiz, de Pizzarace, de Waterrace en nog veel meer….. Er zijn leuke prijzen mee te verdienen. Diverse muziekgroepen gaan overdag her en der verspreid (semi)akoestisch Italiaanse sferen creëren met muziek. Echte Mediterranen die weten hoe je melancholiek en feestelijkheid kunt vermengen… Het carillon zal rond de klok van 11uur bespeeld worden door de beiaardier. Hij brengt gondelliederen, aria’s en meer bekende Italiaanse melodieën ten gehore. Tussen 17 en 19 uur zal een spectaculair optreden zijn van de DJ Piaggio Superfly met uiteraard Italiaanse swingende muziek

Avondconcert Sandra van Nieuwland

Als grote afsluiting van Venezia del Nord zal er vanaf het water een concert gegeven worden. Vanaf 19.30 treedt Suit Up! op: ervaren muzikanten die elkaar hebben gevonden als muziekvrienden in een strakke feestband. Strak in het pak brengen ze een brede range aan covers met regelmatig een eigen invulling. De uitsmijter van de zaterdag is Sandra van Nieuwland, Zij geeft vanaf een podium in de haven een spetterend concert. Sandra is opgegroeid is Appingedam en wil graag de Damster gemeenschap laten genieten van haar kwaliteiten. Ze brak door bij The Voice of Holland, stond met maar liefst achttien (!) singles in de iTunes 200 en belandde met haar album And More in één klap op de toppositie van de AlbumTop 100. Het concert is te bewonderen vanaf de wal achter de Nicolaikerk, maar net zo spannend is het om haar vocale kwaliteiten vanaf het water in een eigen bootje (met eigen minibar) te bewonderen. Een echt grachtenconcert in Appingedam. Aansluitend aan dit concert wordt door de Horeca Appingedam de avond vervolgd met nog meer muziek. Meer informatie is te vinden op: www.veneziadelnord.eu.