Jeugduitwisseling Delfzijl en Shunan City bestaat 25 jaar

Delfzijl - In het kader van de vriendschappelijke relatie tussen de gemeenten Delfzijl en Shunan City in Japan vindt van 31 juli tot en met 6 augustus een jeugduitwisseling plaats.

Tien jongeren uit Shunan City, variërend in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar, brengen een bezoek aan de gemeente Delfzijl. Behalve jongeren, reizen er ook een groep volwassenen en twee koks uit Shunan City mee. De band tussen de gemeente Delfzijl en Shunan City (voorheen Shinnan'yo) bestaat dit jaar 25 jaar. Die is ontstaan vanuit een samenwerking tussen AkzoNobel en Tosoh Corporation. In 2003 ging Shinnan'yo op in Shunan City en werd de stedenband opnieuw bevestigd. Shunan City is een havenstad met meer dan 150.000 inwoners in het zuiden van Japan. De afgelopen jaren zijn er steeds over en weer mooie uitwisselingen geweest.

Gastgezinnen

Locoburgemeester Jan Menninga ontvangt de delegatie uit Shunan City op vrijdag 31 juli om 17.00 uur in het gemeentehuis. Na een aantal formaliteiten begint het spannendste moment van de uitwisseling voor de jongeren: kennismaken met het gastgezin. Na de kennismaking gaan de jongeren uit Shunan City mee met hun gastgezin. Omdat de jongeren bij een gastgezin verblijven, leren ze in korte tijd veel van de Nederlandse cultuur. Maar ook voor het gastgezin is het een unieke ervaring om een Japanse jongere een paar dagen in het gezin op te nemen. De Stichting Stedenband Delfzijl - Shunan City organiseert de uitwisseling. De stichting heeft een breed programma samengesteld. Men bezoekt onder meer de molen Aeolus in Farmsum (waarvan een replica in Shunan City staat), de brandweer van Delfzijl en een boerderij in Godlinze. Ook bezoekt men de Ursuskerk in Termunten. Naast dit programma organiseren de gastgezinnen zelf activiteiten voor hun jonge gasten. Donderdag 6 augustus vertrekt de delegatie vanaf het gemeentehuis weer richting Shunan City. Voor 2016 staat er een bezoek van jongeren uit de gemeente Delfzijl aan Shunan City gepland. In het najaar doet de Stichting Stedenband Delfzijl - Shunan City een oproep aan geïnteresseerde jongeren uit de gemeente Delfzijl om zich aan te melden voor deze unieke uitwisseling.