Monument en boek bemanning Engelse bommenwerper

Uithuizen - Op 20 augustus 1940 spoelde het lichaam van Pilot Officer Ronald William (Bill) Pryor aan bij de dijk achter Uithuizen. Ook op andere plekken langs de kust, tot aan Delfzijl, zijn lichamen gevonden van andere bemanningsleden uit de bommenwerper van Royail Air Force.

Marjo Stevelmans is sinds een bezoek aan het graf van Bill Pryor gegrepen door deze piloot. Ze wil weten wat er precies is gebeurd en gaat op onderzoek uit. Het resultaat is een fascinerend verhaal over een jonge piloot die zijn leven gaf voor onze vrijheid. “Toen ik aan zijn graf stond, wist ik dat ik het verhaal van deze jonge piloot moest vertellen en ik realiseerde mij dat deze reis mij en mijn leven weleens ingrijpend zou kunnen veranderen,” aldus de schrijfster. Er vindt een herdenking plaats op 20 augustus op twee locaties in de gemeente Eemsmond in het bijzijn van familieleden uit onder andere Engeland en Canada,  een afvaardiging van de Royal Air Force en van de Commonwealth War Graves Commission. De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers verzorgen de muzikale omlijsting.

Monument op de dijk

De Royal Air Force heeft de gemeente Eemsmond een plaquette geschonken ter nagedachtenis aan deze jonge bemanning. Bij de dijk is een plaats gekozen als symbolisch middelpunt van de aanspoelplekken van de bemanning van Wellington R3202. Dit monument, met een informatiebord waarop het verhaal kort beschreven staat, wordt ook op deze dag onthuld.