Museum zoekt voorwerpen en verhalen verdwenen dorpen Delfzijl

DELFZIJL - Het MuzeeAquarium bereidt een tentoonstelling voor over de verdwenen dorpen bij Delfzijl: Heveskes, Oterdum en Weiwerd. In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw moesten de dorpen wijken voor de uitbreidingsplannen van industrie, dijk en havengebied.

Dat betekende sloop van bijna alle gebouwen die de dorpen telden. Een enkel gebouw bleef, zoals de kerk van Heveskes. Voor sommige delen werd een nieuwe bestemming gevonden, zoals het orgel en de preekstoel van de kerk van Oterdum bijvoorbeeld en de grafstenen van het kerkhof, die op de dijk herplaatst werden. In de jaren '80 werd bij Heveskes gezocht naar overblijfselen van het klooster en stuitten de archeologen op een hunebed, dat nu een plek in het nieuwe MuzeeAquarium heeft gekregen.

Voor de tentoonstelling is het MuzeeAquarium op zoek naar voorwerpen, bodemvondsten, bouwfragmenten, foto's en schilderijen die herinneren aan deze dorpen. En ook naar verhalen en overleveringen: hoe is het als het dorp waar je geboren bent wordt afgebroken of als je als één van de weinigen nog blijft wonen in een soort spookdorp. Mocht u iets in bezit hebben dat u uit zou willen lenen voor de expositie, wilt u dan contact opnemen met het MuzeeAquarium? Dat kan via: info@muzeeaquarium.nl of 0596-632277. De tentoonstelling is te zien vanaf 1 juni tot en met 1 september, als opvolger van de huidige wisseltentoonstelling 'Havens aan zee, schilderijen' die nog tot 12 mei te zien zal zijn.