Molenaars gezocht: openbare les op 28 maart op diverse molens

EEMSMOND - Mensen die altijd al molenaar hadden willen worden, of die interesse hebben in oude technieken kunnen op zaterdag 28 maart kennis maken met de oude windmolens als werktuig en een openbare les meemaken.

Tijdens deze les, die ongeveer twee uur duurt, geeft de molenaar uitleg en komt men op plekken in de molen waar het publiek geen toegang heeft. Er kan niet alleen gekeken worden hoe de molen werkt, ook het zelf proberen, onder leiding van de molenaar, is mogelijk. Op bijna alle molens in de provincie Groningen kan men terecht én ontdekken of het vak van molenaar wat voor hen is. Het initiatief van de openbare les is van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Groningen. Er zijn bijna negentig molens in Groningen die worden bediend door deskundige vrijwillig molenaars. Zonder deze mensen zullen de molens langzaam maar zeker vervallen. Het is belangrijk dat een molen regelmatig in werking is en daarvoor zijn molenaars nodig. Er is een weliswaar al een grote groep enthousiaste molenaars maar er zijn meer mensen nodig om een molen wekelijks te kunnen laten draaien. Dit is voor het behoud van de molens noodzakelijk.

Aanmelden

In principe kunnen geïnteresseerden op zaterdag 28 maart terecht op vrijwel alle molens in de provincie Groningen. Men kan zich vooraf aanmelden; er wordt dan een molen in de buurt en een tijdstip voor de les afgesproken. Aanmelden kan door een e-mail te sturen, met vermelding van naam, adres en gewenst dagdeel, naar de secretaris van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Groningen, Herman Wubbolts: hwubbol@hotmail.com of bij Erfgoedpartners/Molenhuis: info@erfgoedpartners.nl. Bellen mag ook (050) 313 00 52.