Aanpak ‘verdachte’ leegstaande panden in centrum Delfzijl

Delfzijl - DELFZIJL - De gemeente Delfzijl is van plan het probleem van ‘verdachte’ leegstaande panden in het centrum van Delfzijl aan te gaan pakken.

Daarom is het besluit genomen om samen met het Openbaar Ministerie en politie verder onderzoek te doen naar deze 'verloederde panden'.
In het voorjaar van 2010 gaf burgemeester Emme Groot opdracht aan het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord om de gemeente te ondersteunen bij de screening van verloederde panden. “Dat onderzoek wordt vervolgd omdat er vermoedens bestaan dat er iets niet in de haak is bij bepaalde panden,”  legt Groot uit. De burgemeester wil niet vertellen om welke panden het gaat. Over de hoeveelheid wil hij slechts kwijt dat het gaat om meer dan vijf panden in het hart van de havenstad. “We willen weten wat daar precies gebeurt en we willen er grip op krijgen. Als er in die panden dingen gebeuren die bestuursrechtelijk niet door de beugel kunnen, gaan we handelend optreden. Wat ik heel belangrijk vind, is dat we laten zien dat we bepaalde zaken niet accepteren en dat er ook daadwerkelijk wat aan gebeurt.” Panden die leegstaan en verloederen vallen vaak in negatieve zin op, ze verstoren het straatbeeld, vindt men bij de gemeente. Het aanpakken van deze panden draagt bij aan de leefbaarheid en de uitstraling van de directe leefomgeving. Uit analyse van gegevens van het RIEC komt naar voren dat er relaties bestaan tussen verschillende onderzochte panden. Een aantal daarvan is in dezelfde handen. Er is niet alleen gekeken naar betrokken personen, maar ook naar financiële structuren.