‘De appelflap is dit jaar uitstekend'

Delfzijl - APPINGEDAM - De 47-jarige Koos Untied bakte zijn eerste oliebollen 35 jaar geleden al. Hij staat de laatste twee maanden van het jaar op het Woonplein in Appingedam.

 Op zijn vaste stekje voor Leen Bakker, inmiddels voor het twaalfde jaar, heeft hij een grote schare vaste klanten opgebouwd, die hij – als het even kan – op enige humor onthaalt. “Dat hoort er gewoon een beetje bij,” vertelt hij in zijn aangenaam warme wagen, een paar dagen voor Kerst. “Ik wil het gezellig houden, maar het belangrijkste blijft dat je kwalitatief een goed product levert. Dat bereik je door met schone olie te werken, op de goede temperatuur. Het beslag moet goed zijn en je hebt natuurlijk het gouden recept nodig. Voor de oliebollen en krentenbollen heb ik die al langer, maar dit jaar zijn mijn appelflappen echt uitstekend. Daar heb ik een nieuw recept voor. Alhoewel, nieuw, het recept is al tachtig jaar oud. Het beslag is lichter en mijn appelflappen zijn er wat luchtiger van geworden. Ze zijn echt lekker.” Als je dat hoort, denk je met een echte oliebollenverslinder te maken te hebben, maar daar is geen sprake van. “Eigenlijk lust ik oliebollen niet eens. Net zo min als poffertjes en pannenkoeken. Ik proef ze natuurlijk wel en ik kan de smaak prima beoordelen, maar ik ben geen echte liefhebber. De enige uitzondering is de appelflap. Die vind ik wel lekker. Ik maak ze natuurlijk, zoals het hoort, met goudreinetten.” Koos heeft dan wel van 1 november tot en met 31 december een vaste stek in de Fivelstad, maar is in wezen een reizende ondernemer pur sang. “Ik heb van jongs af op kermissen gewerkt. Op mijn dertiende bakte ik al mijn eerste oliebollen. Tussendoor heb ik wel een zalencentrum en een café gehad, maar zo'n dertien jaar geleden begon het bloed weer te kriebelen. Ik ben weer gestart met een eendenvisspel en een kindertreintje en via dat kindertreintje ben ik ook op het woonplein in Appingedam terecht gekomen, tijdens een kersthappening. Een jaar later stond ik hier voor het eerst met mijn oliebollen. Ook met dank aan Leen Bakker en Kwik-Fit die me ondersteunen met faciliteiten.” Sinds 1 november heeft Koos het steeds drukker zien worden. “De drukste tijd moet natuurlijk nog komen. Vooral op 30 en 31 december komt het erop aan. Dan staan we ook met meer mensen in de kraam en proberen we voortdurend warme oliebollen aan te bieden.” Op 30 december is de kraam liefst twaalf uur open, van negen tot negen op koopavond. Op 31december gaat de zaak om vijf uur dicht en achter de vrachtwagen aan naar huis, in Schoonoord. Op oudejaarsavond hoeft echter niemand met koude oliebollen te zitten, sinds er een magnetron is uitgevonden. Koos heeft daarvoor nog wel een gouden tip: “Zet er een kopje water bij, in de magnetron. Dan blijven ze lekker. Anders worden de bollen wat taai, omdat een magnetron er vocht aan onttrekt.”   De eerste drie maanden van het nieuwe jaar heeft Koos het rustig. “Dan zijn we bezig met het regelen van de verpachtingen voor het nieuwe seizoen. Van Pasen tot Oudjaar reis ik weer met de oliebollen langs de kermissen in de vier noordelijke provincies.” Bram Noordhuis