Sloopafval en grofvuil wegbrengen nog maar drie keer gratis in Delfzijl

Delfzijl - DELFZIJL/APPINGEDAM - In de omliggende gemeenten is het al jaren zo, dat het met een aanhangwagen wegbrengen van sloopafval of grofvuil betaald moet worden.

Vanaf 1 januari  2012 moet er op de vuilstort van Delfzijl ook de portemonnaie worden getrokken. Tenminste als met vaker dan drie keer met karretje of kofferbak vol richting de containers aan de Kloosterlaan rijdt.
Inwoners van de gemeente Delfzijl moeten vanaf volgend jaar ook betalen voor het laten ophalen van grofvuil. “Dat gebeurt allemaal onder het motto ‘de vervuiler betaalt’,” vertelt verantwoordelijk wethouder Mahmut Kaptan. Hij verwacht niet dat de gewone containers straks uitpuilen omdat mensen proberen zoveel mogelijk extra afval gratis met de wekelijks langskomende wagen mee te krijgen. “In andere gemeenten hebben we gezien dat dat een korte periode wel gebeurt. Je krijgt een overgangsfase van één à twee maanden. De prijzen zijn dusdanig dat mensen er toch weer voor gaan kiezen om het vuil weg te brengen om er maar vanaf te zijn. Het brengen van GFT - afval blijft overigens gratis.” Op het overslagstation kunnen inwoners van de gemeentes Appingedam en Delfzijl straks alleen met de pinpas betalen. De tarieven na drie keer zijn: 5 euro voor een kofferbak, 10 euro voor een bestelbus of aanhangwagen met twee wielen en 15 euro voor aanhangers met meer dan twee wielen. Bij het brengen van puin, bouw- en sloopafval, dakleer, bielzen, schuttingen en grond moeten inwoners direct de genoemde tarieven betalen. Er mag per keer maximaal twee kubieke meter of 500 kiloworden aangeboden. Kaptan verwacht dat de drie gratis ritjes ook tot een overgangsfase behoren. “In de toekomst moet er gewoon altijd worden betaald.” Klein chemisch afval (KCA) blijft gratis in te leveren bij de KCA- depots en bij de chemokar. Bruin- en witgoed blijft gratis in te leveren bij de bekende kringloopwinkels.