Bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Eemsmond

Warffum - Midden oktober start het bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Eemsmond. De onderzoekswagen wordt als eerste geplaatst in Warffum, op het parkeerterrein nabij achter sporthal Op Roakeldais.

Eind oktober wordt de onderzoekswagen verplaatst naar Uithuizen, op het parkeerterrein bij gemeentewerken, Talmaweg. Tot slot wordt de onderzoekswagen midden november verplaatst naar Uithuizermeeden. Begin december zullen naar verwachting alle cliënten in de gemeente gescreend zijn. ‘Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.’ Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50ste mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij een mammografie maken in de mobiele onderzoekswagen van Bevolkingsonderzoek Noord. ‘Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Maar gelukkig waren ze er op tijd bij.’ Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van een mammografie (röntgenfoto). Anneke: ‘Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.’ Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide laboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.'   Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50% minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.   Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op:  www.bevolkingsonderzoeknoord.nl.