PinksterTrail door gebouwen Delfzijl

DELFZIJL - Tijdens de opening van de Pinksterfeesten Delfzijl wordt zaterdag 8 juni voor het eerst een urban trail gehouden. De voorbereidingen voor dit unieke evenement zijn al in volle gang.

„Het is veel werk, maar ontzettend leuk om te doen,” vertelt Natascha Ottjes van Stichting Idott Evenementen. „Er komt veel bij kijken. Je moet voor de vergunning een compleet veiligheidsplan opstellen, de verkeersregelaars en EHBO regelen. Het leuke is dat iedereen die we spreken enthousiast is. Ook niet-hardlopers hebben het er over. Ook was het geen probleem om de eigenaren van de gebouwen waar we door heen willen enthousiast te krijgen. Sterker nog, ze komen zelf ook met ideeën.”

„Het idee is vorig jaar mei ontstaan,” legt Karina Idema van Stichting Idott Evenementen uit. „Natascha en ik vinden het leuk om evenementen te organiseren. We hebben een paar jaar danswedstrijden georganiseerd in Delfzijl en dat smaakt naar meer. We hebben toen gesprekken met de gemeente Delfzijl gevoerd om te vragen of zij een idee hadden. Ze kwamen toen met het idee van een urban trail. Het idee is eigenlijk afkomstig van Wildrik Bulthuis en Mark Giesolf van AV Fivelstreek en we zijn met hen in contact gekomen. Zij zijn onze adviseurs en dat is heel handig. We zijn zelf geen hardlopers en dus niet echt thuis in het wereldje. Wildrik en Mark zijn dat wel en voorzien ons van praktische tips en informatie. We hebben vervolgens de stichting Idott Evenementen opgericht. We hebben er geen commercieel doel achter. We hebben beiden een fulltime baan en doen dit om in de vrije tijd met iets bezig te zijn wat we leuk vinden. We hebben ook over andere evenementen nagedacht, maar dit is toch het leukste idee. We hebben er expres voor gekozen om het tegelijk met de Pinksterfeesten te doen. Er zijn dan meer mensen dan anders in Delfzijl en je geeft de feesten ook een sportief tintje.”

„Het grootste deel van de route staat vast en ik kan zeggen dat het een leuke route is geworden,” vervolgt Idema. „De start is aan de Kustweg bij het Neptunusmonument. Het eerste gebouw dat tegenkomen is het MuzeeAquarium. Een geweldig gebouw dat erg mooi geworden is en het is fantastisch dat we hier ook door mogen lopen. Vervolgens is het de dijk op om uit te komen bij Groningen Seaports. Ook dat gebouw gaan we in. Het uitzicht wat je vanaf hier hebt is super. Daarna gaan we het centrum in en gaan we door het pand van het Werkplein en het gemeentehuis. We komen ook in het oude gedeelte van het gemeentehuis. Dat is een deel van het gemeentehuis waar je meestal niet komt. Daarna is het de beurt aan Woonzorgcentrum Van Julsingha. Ik vind het uniek dat we door het woonzorgcentrum gaan. Voor de bewoners is het ook erg leuk. Ook het Koningin Wilhelminapark wordt aangedaan. Ook heel bijzonder is het bezoek aan de brandweerkazerne. De brandweer was meteen enthousiast en doet zelf ook met een team mee. Uiteraard mag Farmsum niet ontbreken. Het Borgshof, de molen en de Farmsumerkerk maken deel uit van het parcours. Na Farmsum gaan we weer terug naar Delfzijl en dan beginnen we in het Eemsmondgebouw met aansluitend de haven en de Evenementenhal. Heel leuk is ook Discotheek2Night en De Bolder. Dat wordt echt een feestje. De finish is bij de vroegere Hervormde Kerk, tegenwoordig het onderkomen van Makelaardij Brandsma/De Jong. Je loopt dan langs de kermis. Iedereen ontvangt na afloop een unieke medaille. Het ontwerp van de medaille krijgen we volgende week te zien. We zijn zelf ook erg nieuwsgierig.“

„Het zijn niet alleen hardlopers die aan de PinksterTrail mee kunnen doen,” vult Ottjes aan. „Ook wandelaars mogen meedoen. Een tijdregistratie is niet aanwezig, omdat het geen wedstrijd is. Belangrijk is het plezier. Langs de route is volop muziek, dus genoeg vertier. Langs het parcours is een fotomoment en een prijsvraag. Ik houd nog even geheim wat de prijsvraag is en wat je kan winnen. Er is ook een bedrijvenloop. Je kan dus met je bedrijf meedoen in een team. De inschrijving is al een paar weken geopend. Inschrijven kan via onze website www.pinkstertrail.nl.”