Jan Brouwer peddelt Elfstedentocht voor ALS

DELFZIJL - Jan Brouwer uit Delfzijl gaat de Elfstedentocht peddelend afleggen op een plank van ruim vier meter. Hij doet van 11 tot en met 15 september mee aan de elfde editie van de SUP11-City Tour.

Hij wil op die manier geld inzamelen voor onderzoek naar de nog ongeneeslijke dodelijke spierziekte ALS. Brouwer is nu 55 jaar en staat met zijn actie stil bij zijn vader die de 55 niet mocht halen. Die overleed op 54-jarige leeftijd aan ALS. „Die ziekte heeft in een familie enorm veel impact. ALS kan je van vandaag op morgen overkomen en vanaf dat moment ga je elke dag achteruit. Ik heb het van dichtbij meegemaakt in een tijd dat de ziekte nog niet zo bekend was. Mijn vader kwam thuis met de klacht dat hij aldoor wat spierpijn had. Hij dacht dat meer bewegen wel goed kon zijn, maar tijdens het zwemmen kreeg hij alleen maar meer pijn. Op een gegeven moment merkte hij dat de spier in zijn hand tussen zijn duim en wijsvinger weg ging. Hij was timmerman van beroep, dus dat kwam extra hard aan. Een paar maanden later kreeg hij de diagnose ALS. Ik weet nog goed dat ik als 19-jarige in het weekend thuis kwam uit militaire dienst. En dat mijn beide ouders zaten te huilen in de kamer. Wat was ik daar kapot van.”

„Het is heel raar om daar nu aan terug te denken, terwijl ik ongeveer dezelfde leeftijd heb. Ik heb zelf met mijn vrouw Simone twee opgroeiende kinderen. Mijn vader stond op dat moment ook middenin het leven en ineens is het dan over en uit…”

Jan Brouwer is van jongs af aan een fanatiek sporter. Hij deed op niveau mee aan grote triatlons als Almere en is de drie afzonderlijke sporten zwemmen, fietsen en hardlopen altijd blijven beoefenen. Blessures zorgden regelmatig voor wat tegenslag. Dik een jaar geleden ontnam een hardnekkige knieblessure hem zelfs een tijd lang zijn geliefde hardloopsport. „Ik moest op zoek naar een vervangende sport om toch mijn energie kwijt te kunnen. En het moest wel ongeveer hetzelfde energieniveau hebben. Ik ben bij het suppen terechtgekomen. Ze noemen het ook wel standing-up peddelen. Ik ben er nu een jaar mee bezig. Ik ben het afgelopen jaar in Franeker ook wezen kijken bij die Elfstedentocht. En toen al speelde ik met de gedachte om te kijken of het voor mij ook haalbaar zou zijn. Gaandeweg groeide het idee om daar een inzamelactie voor ALS aan te koppelen.”

Maar 220 kilometer is een heel eind en peddelend lijkt het bijna nog verder. „Ik ken de afstand, ik heb in 1996 de Elfstedentocht met een stel vrienden geschaatst op de dag voor het evenement omdat we geen startbewijs konden krijgen. Maar op een supboard, dat gaat zwaar worden. Ik weet dat het ongeveer net zo zwaar is als vijf dagen lang elke dag een marathon lopen. Mijn langste training tot nog toe was 28 kilometer, dus er moet nog een beetje aan training gebeuren. Gelukkig is mijn basisconditie goed doordat ik nog steeds doe aan zwemmen, wielrennen en hardlopen. Maar het is een superzware sport op zo’n peddelboard. Iedere keer als ik van de plank stap ben ik uitgeput en heb ik in geen vezel van mijn lichaam nog energie. De benen en de rug voel je nog het ergste.”

Met de nodige trainingsarbeid als het wat beter weer wordt, lijkt Brouwer het wel te kunnen gaan redden. „Ik doe op zich recreatief mee aan de solotoer, maar wil toch een gemiddelde snelheid van zo’n 10 kilometer per uur zien te bereiken. Elke dag ben ik dan zo’n vijf uur onderweg.”

Brouwer trainde de eerste periode op zijn eigen opblaasbare supboard, maar heeft het materiaal voor de ‘elfsteden’ al voor mekaar. Via sponsoring heeft hij voldoende binnengehaald om te kunnen starten. “Via mijn werk bij Zeolyst heb ik een netwerk waardoor ik enkele bedrijven heb kunnen benaderen om me te steunen. Zo heeft JPB de plank gesponsord en hebben andere bedrijven als het veiligheidsinstituut Alert me ook gesteund. Het is nu zaak om zoveel mogelijk geld in te zamelen om iets aan die vreselijke ziekte te kunnen doen.”

Tijdens de SUP11 -City Tour overnacht Brouwer ook op het water. „Mijn schoonouders varen mee met hun boot en mijn vrouw is ook aan boord. Op de boot kunnen we ook slapen. We gaan er natuurlijk ook een mooie week van proberen te maken.”

Mensen die de actie willen steunen, kunnen een sponsorbedrag overmaken op het speciale rekeningnummer: NL41 RABO 0335499910, ten name van J. Brouwer.

Bram Noordhuis