Koeno heeft de mooiste vogel van de wereld

DELFZIJL Koeno de Groot uit Delfzijl is tijdens het wereldkampioenschap in Zwolle eerste geworden met zijn rode mozaïek kanaries. Zijn gele mozaïek kanaries wonnen zilver.

Voor de Delfzijlster vogelliefhebber kwamen de prijzen onverwachts. „Ik werd door vrienden gevraagd om eens op de website te kijken of de uitslag al bekend was. Toen bleek dat ik goud en zilver gewonnen heb. Ik had dat niet verwacht.”

Bij de familie De Groot draait veel om de vogels. „Ik heb al 35 jaar vogels. Het kweken met mozaiek kanaries heeft serieuze vormen aangenomen toen ik zeven jaar geleden de cursus tot keurmeester heb gevolgd. Je wordt daar fanatieker van. Het kweken en opbouwen van een goede stamboom kost veel werk en is een kwestie van goede zorg en goed selecteren. Het begint met het samenstellen van een goed koppel. Als daar jongen uit voortkomen dan koppel je de beste zoon aan de moeder en de beste dochter aan de vader. De stambomen maak ik niet te groot. Maximaal vier koppels. De kweek begint meestal eind januari, begin februari. Met een beetje geluk heb je dan begin maart jongen. De voeding die ik gebruik is op natuurlijke basis. Ik houd niet van medicijnen of chemische producten. Overigens ben ik niet de enige in huis met vogels. Mijn vrouw houdt ook vogels.”

„Ik ben lid van de Nederlandse bond van vogelliefhebbers. Dat is een bond met 30.000 leden. In het buitenland leeft het meer. In Spanje en Italië zijn er miljoenen leden. Ook ben ik bestuurslid van de Speciaalclub kleur kanaries. Tijdens het wereldkampioenschap worden 25.000 vogels gekeurd. De kampioenschappen duren 8 dagen. Ik vind het geweldig om daar bij te zijn. Je ontmoet vogelvrienden en het is mooi om met de hobby bezig te zijn. Het is ook wel intensief. Ook doe je nieuwe contacten op. Voor het geld hoef je het niet te doen. Aan het kampioenschap zit geen geldprijs verbonden. Wel is er de eer een roem. Het winnen van een kampioenschap is niet eenvoudig. Er worden door keurmeesters punten gegeven. Het maximale is 100 punten. Dan heb je de perfect vogel. Die bestaat niet. Er wordt gekeken naar de kleur, de tekening en de bouw. Met 95 punten heb je al een echte topvogel. Dat komt niet snel voor. Omdat alleen maar hele punten worden gegeven, is het verschil tussen de winnaars vaak erg klein.”

Mark Giesolf