Groninger Landschap wil Steenfabriek Rusthoven aanpakken

WIRDUM - Als het aan stichting Het Groninger Landschip ligt, worden zij per 1 februari de nieuwe eigenaar van het terrein van de oude steenfabriek Rusthoven in Wirdum. Dircteur Marco Glastra presenteerde vorige week in de raadscommissie van de gemeente Loppersum een voorstel van hoe het gebied er globaal uit moet komen te zien.

Aan het Damsterdiep, net ten westen van Landgoed Ekenstein, staat de ruïne van de voormalige steenfabriek Rusthoven. Alleen de ringoven, waarin de bakstenen gebakken werden, is nog gaaf. Het is een prachtig stukje industrieel erfgoed dat herinnert aan de baksteenindustrie in Groningen. In de ringoven overwinteren verschillende soorten vleermuizen. Samen met de borg Rusthoven en Landgoed Ekenstein vormt de steenfabriek in potentie een pareltje aan het Damsterdiep, vindt Het Groninger Landschap.

Met hun inmenging lijkt het hoofdpijndossier te zijn opgelost en worden de restanten van de steenfabriek bewaard, terwijl het vleermuizenverblijf in de ringoven geoptimaliseerd wordt. Ook wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van de Groninger baksteensteenindustrie .De baksteenindustrie veroorzaakte door de enorme toename tot zo’n 50 fabrieken begin 19e eeuw een ware industriële revolutie en creëerde veel arbeid.

Met de eigenaar van het terrein is een voorlopig koopcontract afgesloten met ontbindende voorwaarden. Het Groninger Landschap wil de rommel en vervuilde gronddepots afvoeren, de gebouwen zoveel mogelijk intact laten, wandelpaden aanleggen en de ringoven deels toegankelijk maken voor publiek en deels inrichten als vleermuisverblijf. De totale kosten bedragen bijna een half miljoen euro. De stichting wil er 228.000 euro insteken en verwacht van provincie en gemeente samen net zo’n bedrag.

Marco Glastra: „Het gebied zal dus een industrieel, ruig terrein blijven. We maken het niet te netjes. Er komen betonnen wandelpaden, picknicktafels, een uitzichtpunt en een informatiepunt.”

De aanwezige ringoven is ondanks de jarenlange verwaarlozing en blootstelling aan weer en wind nog in redelijke staat. De ringoven zal in de zomer onder begeleiding opengesteld worden voor publiek, om zo het baksteenproductie proces in woord en beeld te kunnen vertellen. in de winter is de ringoven het domein van de vleermuizen.

Op het plan werd door de raadscommissie enthousiast gereageerd, waardoor de gemeentelijke bijdrage aan de financiering een grote stap dichterbij is.

De enige beperkende factor die ervoor kan zorgen dat de koop niet doorgaat, is als er elders op het terrein nog extra asbestvervuiling wordt aangetroffen. Alles wijst erop dat dit niet het geval is, aldus de ambtenaar van de gemeente.

De omwonenden, Klarissa Nienhuys van de vleermuiswerkgroep en Hendrik Jan Oterdoom van de Stichting Industrieel Erfgoed zijn heel content met het gepresenteerde plan. Zij zijn verheugd dat de vervuilde depots en alle rommel eindelijk opgeruimd worden en dat de overblijfselen van de fabriek bewaard blijven.