Boerderijboekenschrijver Jan Evert Emmelkamp benoemd tot Ridder

DELFZIJL - Burgemeester Gerard Beukema heeft vrijdagochtend in een volle raadszaal van de gemeente Delfzijl boerderijboekenschrijver Jan Evert Emmelkamp een hoge koninklijke onderscheiding uitgereikt. De in Tjamsweer opgegroeide Stadjer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Emmelkamp heeft een bijzondere prestatie geleverd met zijn onderzoek gedurende de afgelopen 25 jaar naar vooral boerderijen in oostelijk Groningen. Dit heeft geresulteerd in twee monumentale publicaties. De eerste over boerderijen en molens in Appingedam (2005) en recent (2017) over boerderijen, buitenplaatsen en steenfabrieken in Delfzijl, waarvan er vele verdwenen zijn.

„Het is het resultaat van waar monnikenwerk,” roemde Beukema de schrijver. „Het is een enorme prestatie. Hij verdient de eeuwige waardering van de gemeente Delfzijl. Hij heeft ons een monument nagelaten. Emmelkamp is een amateurhistoricus met professionele kwaliteiten. Eentje waar zelfs professionals nog van wat kunnen leren. Hij heeft voor Delfzijl het beste boerderijenboek van de provincie geschreven. Het is een ware Fundgrube (vraagbaak) van de regionale geschiedenis geworden.”

Emmelkamp is tot 2004 35 jaar lang onderwijzer geweest, in Esatermar en Opende, en verdiept zich sinds 1991 in zijn passie, de regionale cultuurhistorie. De twee boeken zijn van onschatbare waarde voor diegenen die in de streek wonen en gewoond hebben en voor de ontwikkeling van de wetenschappelijke historische kennis op dit terrein.

Beukema maakte duidelijk dat Emmelkamp de onderscheiding eigenlijk al eerder had moeten krijgen, maar doordat de schrijver kampte met een ernstige ziekte moest het worden uitgesteld.