Bayern München wint Eurocup Delfzijl

DELFZIJL - Bayern München heeft zondag de zevende editie van Eurocup Delfzijl gewonnen. De Duitse topclub was in de finale van het internationale topzaalvoetbaltoernooi voor spelers tot 13 jaar FC Groningen met 3-2 de baas.

FC Groningen reikte wat verrassend tot de finale. Na een poulefase met twee zeges en een gelijkspel in vijf wedstrijden, wist de provinciale trots in de kwartfinale de Brazilianen van Fortaleza na penalty’s te verschalken. In de halve finale won de FC opnieuw na strafschoppen van Ajax. Dat was op zich een verdiende overwinning. Twaalf tellen voor het slotsignaal schoot FC Groningen bij een 1-1 stand nog op de lat. Het publiek leefde fantastisch mee met deze spannende partij. Ajax had tot dan toe in het toernooi het beste spel laten zien, met heel veel treffers,vooral van O’Neil en Kanadu. In de poulefase bezorgde FC Groningen de Amsterdammers wel de enige nederlaag.

In de strijd om de derde plaats moest het uitgebluste Ajax het met 2-4 afleggen tegen KRC Genk, dat in de halve finale met 3-1 werd teruggewezen door Bayern.

De nummers 6 tot en met 8 werden respectievelijk AZ, Fortaleza, Schalke 04 en Feyenoord. De twee Britse clubs Chelsea (vorig jaar nog toernooiwinnaar) en Manchester City hadden niet veel in de melk te brokkelen, evenals PSV. Chelsea werd uit de kruisfinales gehouden door een nederlaag tegen het Regioteam, dat, met als meest opvallende speler Pippa Zwart (het enige meisje, maar wel deel uitmakend van de nationale selectie), zelfs twee partijen wist te winnen. In de strijd om de elfde plaats won het Regioteam van Manchester City.

Opvallend tijdens de laatste wedstrijden van de teams was het hartverwarmende afscheid van het publiek. De toeschouwers (een kleine 3500 over twee dagen; zondag was het zelfs uitverkocht ) werden getrakteerd op een soortement ereronde, waarbij de spelers telkens luid werden toegejuicht in het Groningen Seaports Stadion. Voor het publiek waren het bijzondere dagen omdat dergelijke clubs van naam anders niet in deze regio te zien zijn en voor de spelers was het waarschijnlijk net zo bijzonder dat ze voor zo’n enthousiast en groot publiek mochten spelen.

Bram Noordhuis