Nieuwjaarsduik Koud Kunstje in Appingedam verwacht grote opkomst

APPINGEDAM - De Damster organisatie Koud Kunstje verwacht op 1 januari een hoge opkomst tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsduik in het Damsterdiep.

De nieuwjaarsduik in het Damsterdiep is voor velen inmiddels een traditie geworden. Het Damster evenement komt uit de koker van Hero en Janneke Woldhuis. Volgens Hero is het idee ontstaan zo’n drie jaar geleden ontstaan toen het koud douchen in was. „Dat noemde je ook wel een koud kunstje.” “Voor ons is het de start van een nieuw jaar vol met evenementen. Het is de derde keer dat we dit evenement houden. We zijn begonnen met 30 deelnemers, maar wat vooral opviel was het aantal toeschouwers. Het tweede jaar was het aantal deelnemers gegroeid naar zo’n 80 deelnemers. Doordat de nieuwjaarsduik in Delfzijl niet doorgaat zal het zo maar kunnen dat er misschien 200 deelnemers mee doen aan Koud Kunstje.”

„We zijn vooral erg blij met de sfeer en het enthousiasme die er tijdens het evenement heersen,” vertelt Betto Meijer van Café De Doofpot in Appingedam. „Het eerste jaar zijn we drie weken van tevoren begonnen met de voorbereidingen. Het mooie is dat het voor alle leeftijden is. En het is anders dan de traditionele nieuwjaarsduiken. Die zijn vaak bij zee en daar ga je geleidelijk het water in. In Appingedam spring je meteen in het diepe. We zijn meer een nieuwjaarsplons. Je bent ook maar kort in het water. Het water is zo’n 4 of 5 graden dus het is ook het beste dat je er snel weer uit bent. Daarna is het snel De Doofpot in voor een drankje. Tijdens het evenement zijn er ook soep, warme chocolademelk en koffie. El Jackson zorgt voor de muzikale sfeer. Het mooiste is dat deelname aan het evenement gratis is.”

„Het is een middagvullend programma, meent Janneke Woldhuis. „Vanaf 13 uur staat de koffie klaar. Omkleden kan in De Doofpot en om 14 uur is de duik. Uiteraard ontbreken na de duik de oliebollen en nieuwjaarsrolletjes niet. Eigenlijk zijn we nog op zoek naar een ladder van zo’n 3 meter, waarmee de deelnemers uit het Damsterdiep kunnen komen.”

Mark Giesolf