Tien jaar scoutingvereniging De Struners in Stedum

STEDUM - Scoutingvereniging De Struners vierde zaterdag haar 10-jarig bestaan. Op 13 december 2008 werd de eerste opkomst gehouden en inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot bijna 70 leden.

Tijd om ouders ook iets over scouting te leren, vonden ze bij De Struners. En zo werd er een druk bezochte ouder-kind opkomst gehouden. Bij Moarstee aangekomen werden de leden en hun ouders welkom geheten met een poort van ballonnen en een zelf geknoopte draaimolen. Dat was door leiding en explorers op vrijdagavond geregeld. De kou werd getrotseerd met een vuur waar broodjes gebakken werden. Ouders en kinderen namen het ook tegen elkaar op. Zo werd gestreden om wie het eerst een touwtje kon laten doorbranden, wie het beste kon houthakken en wie de vlag veroverde met Levend Stratego. De bevers van 5 tot 7 jaar bouwden een toren van melkpakken, die vervolgens omgeblazen mocht worden. Hilarisch was het spel waarbij de deelnemers niet op bewegen betrapt mocht worden. Een zesjarige wees haar papa terecht: “papa, je bent af”.

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan werden maar liefst 47 truien uitgereikt, op naam, met het logo van de Struners erop, geleverd door Bijsterveld Bedrijfskleding. In de nieuwe trui is de hele vereniging op de foto gezet.

De dag werd afgesloten met een buffet, georganiseerd door de eigen kookstam, gevormd uit de groeiende groep van volwassen leden. Dat er in en rond Stedum bestaansrecht is voor zo’n vereniging is aan oprichter Jelle van der Knoop nu zeker bewezen.

De vereniging kijkt uit naar het nieuwe jaar, waarin men de uitbreiding van Moarstee wil realiseren. Zo hebben de Explorers (15 tot 18 jaar) straks een eigen ruimte, met houtkachel, is er een werkplaats en voldoende opslagruimte, in samenwerking met de ijsvereniging en de tennisvereniging. Voor dat doel is al veel subsidie binnengehaald. Het laatste deel hoopt de vereniging met acties te overbruggen, waaronder houtverkoop. Met het kloven is afgelopen zaterdag al een mooi begin gemaakt.