Denk mee over een nieuwe gemeentenaam

DELFZIJL - Wie bedenkt een naam voor de nieuwe gemeente die op 1 januari 2021 ontstaat na samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum?

Vanaf 18 december tot en met 20 januari 2019 kan iedereen een nieuwe naam indienen. Deze moet Nederlands zijn en makkelijk uit te spreken. Verder mag de naam niet te veel lijken op een andere plaatsnaam of gemeentenaam in Nederland.

Op een groot aantal plekken in Appingedam, Delfzijl en Loppersum liggen vanaf 18 december ansichtkaarten waarop een naam van DE nieuwe gemeente kan worden ingevuld. Deze ansichtkaarten liggen in tal van openbare gelegenheden, zoals gemeentehuizen winkels, dorpshuizen, bibliotheek, sportkantines, scholen en verzorgingshuizen. Iedereen mag meedoen: Jong, oud, inwoners en niet-inwoners. De ingevulde ansichtkaart kan gratis in de brievenbus worden gedaan. Het adres staat er op vermeld. Een naam die één keer wordt ingediend maakt evenveel kans om in de top 3 te komen als een naam die meerdere keren wordt aangegeven.

Namen kunnen ook worden ingediend via de mail: OnzeNieuweGemeente@appingedam.nl, OnzeNieuweGemeente@delfzijl.nl en OnzeNieuweGemeente@loppersum.nl. Als u wilt meedingen naar een prijs, vermeld dan de persoonlijke gegevens.

De naamgevingscommissie kiest vervolgens een top 3 uit de inzenders. In die commissie zitten inwoners uit de drie gemeenten, die kennis hebben van cultuur, historie, bedrijfsleven en/of samenleving.

Onafhankelijk voorzitter van de naamgevingscommissie is de heer M.A.P. Michels. Hij heeft geen stemrecht. Zeven personen, die op allerlei terreinen kennis hebben, gaan over de top 3: de heer C. König (Delfzijl); mMevrouw P. Cock (Delfzijl); J. ten Hove (Appingedam); mevrouw I. Bos (Appingedam); de heer R. Blaauw (Appingedam, als jongere uit het gebied); de heer W. Scheltens (Loppersum) en de heer E. Raad (Loppersum).

Vervolgens kunnen alle inwoners van zestien jaar en ouder van 9 tot en met 26 februari 2019 stemmen op hun favoriet. De nieuwe gemeente krijgt de naam met de meeste stemmen. Begin maart 2019 wordt de nieuwe naam bekend gemaakt.

Onder de bedenkers van de winnende naam wordt een prijs verloot: een geheel verzorgd verwenarrangement in Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Voorwaarden voor de naam van de nieuwe gemeente: de naam mag niet elders in Nederland voorkomen; de naam mag nog niet zijn vastgelegd in namen-/merkenregisters; de naam mag niet te veel lijken op een andere (oude) gemeentenaam in Nederland (moet uniek zijn); de naam mag geen strijd opleveren met wettelijke bepalingen; de naam mag geen samenstelling zijn van de namen van de huidige gemeenten, bijvoorbeeld Delfdamsum als samenstelling van Delfzijl, Appingedam en Loppersum; de nieuwe naam is een Nederlandse naam die volgens de huidige spellingregels wordt geschreven; de nieuwe naam past bij de identiteit van de nieuwe gemeente; de nieuwe naam is gemakkelijk te onthouden, uit te spreken en te schrijven en praktisch in het dagelijks gebruik; de nieuwe naam straalt herkenbaarheid en aantrekkingskracht uit (vanuit toeristisch-, economisch-, en woonperspectief) en mag niet worden gebruikt voor zowel de gemeente als een gebiedsdeel of verwijzen naar meren en/of streken die ook voor een aanzienlijk deel in andere gemeenten liggen; de nieuwe naam heeft topografische en/of historische verwantschap met het gebied c.q. gebiedsdelen van de nieuwe gemeente.

UIt voorgaande regels mag blijken dat de voor de hand liggende naam Eemsmond niet mag, omdat deze - al of niet terecht - is gebruikt door de buurgemeente. Een andere voor de hand liggende naam die de lading zou dekken is Fivelingo. Maar iedereen mag zijn fantasie de vrije loop laten.