Nog geen bewoners na opening 56 huizen

APPINGEDAM - De tijdelijke huisvestingslocatie aan de Burgemeester Wellemanlaan in Appingedam is maandag officieel geopend door burgemeester Anno Wietze Hiemstra en algemeen directeur Centrum Veilig Wonen, Geeke Feiter.

Ze worden voorlopig niet bewoond en kunnen zelfs bijna een jaar leeg blijven staan. Na een bouwperiode van vier maanden zijn de 56 tijdelijke woningen op het sportpark vorige week opgeleverd door Jan Snel Flexibel Bouwen. De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor inwoners die vanwege versterkingswerkzaamheden aan hun eigen woning tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Deze tijdelijke woningen zijn gebouwd onder regie van de Nationaal Coördinator Groningen, met als doel dat bewoners veilig en comfortabel in de buurt kunnen wonen.

Er staan op de locatie van het sportpark drie typen volledig ingerichte woningen: tweepersoons gelijkvloerse woningen (twee slaapkamers), gezinswoningen met twee verdiepingen (drie slaapkamers) en zogenaamde gezinswoningen met kap (drie verdiepingen, vijf slaapkamers).

Het gaat om circulaire woningbouw van hoogwaardige kwaliteit, waarbij verschillende duurzaamheidsmaatregelen zijn toegepast, zoals zonneboilers en nano infrarood verwarming.

De 56 woningen zijn in eerste instantie gebouwd voor, met name, eigenaren van particuliere woningen in Opwierde-Zuid. De versterking van hun woningen stond voor dit jaar gepland. Inmiddels is door veranderde inzichten en politieke besluitvorming in april besloten deze woningen toch te slopen en nieuw te bouwen. Geeke Feiter, algemeen directeur Centrum Veilig Wonen: „Dat besluit is genomen nadat de voorbereidingen en de bouw van de tijdelijke woningen op het sportpark al waren gestart. Jan Snel heeft conform planning opgeleverd. Helaas staan de woningen straks dus wat langer leeg dan we allemaal hadden verwacht.”

De verwachting is dat vanaf de tweede helft 2019 het grootste gedeelte van de woningen bewoond wordt. „In de tussentijd worden de woningen op het sportpark bewaakt om zo vandalisme of andere vervelende zaken te voorkomen. Ook kunnen ze worden ingezet voor bijvoorbeeld bewoners uit andere gemeenten die voortijdig hun huis uit moeten,” aldus Feiter.