Brandstichting roeiloods

DELFZIJL - De brand die de roeiloods van Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Neptunus in Delfzijl zaterdagochtend in alle vroegte volledig verwoestte is waarschijnlijk aangestoken.

Dat is de conclusie van het politieonderzoek op zaterdag en zondag. In en rond de overgebleven resten met houten staketsels is de recherche zondagmorgen met honden aan het speuren. Drie rechercheurs maken in de stromende regen een rondje met de herdershonden over het er troosteloos uitziende terrein aan het Vlotterspad in Delfzijl. Twee leden van het team forensisch onderzoek gaan vervolgens met hun apparatuur aan de slag, om onder andere de bron van het vuur te vinden.

Van de ruim dertig boten die er in opslag lagen is niets over. De roeivereniging is zwaar gedupeerd. De loods en de erin liggende boten en trailers zijn wel verzekerd maar als alleen de dagwaarde wordt uitgekeerd, kampt de club met een gapend gat.

De club is meteen met een crowdfundingactie begonnen om geld in te zamelen voor ondersteunende middelen. „Wij zijn alles kwijt,” vertelt voorzitter Nathalie Folkers uit Appingedam. „Onze accommodatie, maar ook alle roeiboten en aanverwante zaken. Om een doorstart te kunnen maken, zijn wij deze actie gestart.”

Meerdere roeiverenigingen hebben Neptunus boten te leen aangeboden, maar daarvoor is wel eerst een alternatief onderkomen nodig. Deze week overlegt het bestuur met de gemeente of tijdelijk huisvesting mogelijk is.