Klederdrachtpoppen Truus Arbouw-Rozema in Museum Stad Appingedam

APPINGEDAM - In Museum Stad Appingedam is tot en met begin januari een tentoonstelling te bezichtigen van miniklederdrachtpoppen. Er zijn zo’n 40 exemplaren te zien. De kleding is gemaakt door Truus Arbouw-Rozema.

Truus heeft tot 1979 in Appingedam gewoond en is in 1999 overleden in Vriezenveen. De tentoonstelling laat slechts een klein deel van de collectie zien. In totaal heeft Truus Arbouw 125 poppen aangekleed, waaronder ook een groot aantal buitenlandse exemplaren. Wat betreft de stoffen is alles authentiek en zij maakte de klederdrachten in detail na, tot aan het ondergoed toe. Het kwam nogal eens voor dat Truus van soms onbekenden de vaak toevallig gevonden klederdrachten, of enkele delen daarvan, kreeg met de opmerking: „Wij weten niet wat we er mee moeten doen en u doet er iets moois mee”. Hier maakte zij dankbaar gebruik van en na zich daarna goed te hebben geïnformeerd en ingelezen, kon zij de kostuums weer op mininiveau nieuw leven inblazen.

Voor de bijbehorende oorijzers kon zij rekenen op het vakmanschap van een bekende Damster koperslager: Piet Houwerzijl. Diens hele werkplaats is overigens eveneens in dit museum te bekijken.

Als kers op de taart maakte Truus Arbouw de kroningsjurk en -mantel van prinses Beatrix na, die zij droeg bij haar inhuldiging als koningin. Inclusief de 18 gouden leeuwtjes op de rode mantel, die zij allemaal met de hand heeft geborduurd.

Museum Stad Appingedam is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.