Snertkerst tegen alleen zijn in ASWA-gebouw

APPINGEDAM - Hij loopt al een paar jaar met het idee rond, huisarts Bart Arntzen uit Appingedam. En nu gaat het ervan komen. Onder de titel Snertkerst schrijft Arntzen letterlijk het recept uit tegen alleen zijn, in de vorm van een gezamenlijke maaltijd met erwtensoep, op Kerstavond.

Dat het ook nog eens op de maandag voor Kerst is gelukt, verbaast hem nog steeds een beetje. „Ik gooide het voorstel en de datum tijdens een koffiepauze in onze praktijk op tafel. Eigenlijk in de veronderstelling dat iedereen wel wat van plan was die avond. Maar het idee werd meteen met enthousiasme ontvangen. Alle zes mensen in onze praktijk helpen nu mee. Ik hoefde ook niet lang te zoeken naar een goede locatie. Engelina Eissens va de ASWA was ook direct enthousiast. We houden Snertkerst in de grote zaal van de ASWA. Er kunnen maximaal 120 mensen aanschuiven.”

Arntzen kreeg het idee zo’n twee jaar geleden op een afgelegen locatie. „Ik heb de gewoonte om als huisarts met enige regelmaat bij de wat oudere patiënten langs te gaan, gewoon om te kijken hoe of het gaat. Vlak voor Kerst was ik op bezoek bij een 90-jarige patiënt die als enige van zijn familie was overgebleven. Kort ervoor was zijn laatste familielid overleden. We kwamen aan de praat en hij gaf aan dat hij zich niet prettig voelde. Ik vroeg wat hij ging doen met Kerst en het antwoord was: niks. Hij had ook geen buren en het werd duidelijk dat hij de periode van 24 december tot en met Tweede Kerstdag in zijn eentje zou doormaken. In de auto terug bedacht ik dat hij zeker niet de enige zou zijn. Op dat moment ontstond het plan om zo’n avond te organiseren. Het was voor mij voor de hand liggend dat het op Kerstavond zou moeten plaatsvinden.”

Nu het plan tot uitvoering komt, hoopt Arntzen vanzelfsprekend op een volle zaal. „Ik had in eerste instantie geen idee hoeveel mensen er op af zullen komen. Ik ben benieuwd naar de animo. Ik denk dat het wel druk wordt. Ik heb her en der gevraagd en er wordt positief op gereageerd. Ik verwacht dat er voornamelijk ouderen komen, maar deze kerstavond is net zo goed bedoeld voor jongeren. Ik hoop op een mooie mix.”

Naast het eten is er van 17.00 tot 20.00 uur ook ander vertier. Twee accordeonisten zorgen voor muziek en huisarts Henriëtte Koerts, die bij Arntzen in de praktijk werkt, gaat in het Gronings voorlezen. Ze leest het kerstverhaal voor in het Grunnegs en heeft ook wat ander Groningse verhalen in petto. Koerts is opgegroeid op een varkenshouderij in Holwierde en beheerst het dialect tot in de puntjes. In haar werk heeft ze ook behoorlijk baat bij die vaardigheid. „Vooral bij de ouderen heb je daar wat aan. Het praat vaak wat makkelijker. Zo’n beetje de helft van de consulten gaat in het Gronings.”

Koerts was meteen gewonnen voor het plan voor Snertkerst. „Het is toch een uniek idee van Bart. Een mooi gebaar tegen eenzaamheid. Het geeft ook duidelijk de sociale betrokkenheid binnen de praktijk weer. Dat willen we graag zo volhouden.”

Arntzen maakt zich er overigens niet makkelijk vanaf. Hij staat zelf de zondag ervoor de hele dag in de keuken om een enorme pan snert te maken. Een echte keukenprins durft hij zichzelf niet te noemen. „Ik vind kokkerellen op zich wel leuk. En als het op snert koken aankomt, dan weet ik mij aardig te redden.”

Voor diegenen die absoluut geen snert lusten, geen nood. Er wordt ook een pan bruinebonensoep gemaakt. Die smaakt ook prima bij de mee geserveerde broodjes.

Iedereen kan voor 2 euro per persoon deelnemen aan Snertkerst. Voor die lage prijs moet men wel een kom of diep bord meenemen. Bij de ASWA heeft men die niet voorradig. Het is wel noodzakelijk om je voor 20 december aan te melden. Dat kan ‘s morgens via het Servicepunt van de ASWA of telefonisch via: 0596-626792.

Bram Noordhuis