Noodklok klimaat bij Nicolaïkerk

APPINGEDAM - De leden van de werkgroep Groene Kerk van de Protestantse Gemeente Nicolaikerk in Appingedam hebben zaterdag vlak voor het middaguur met Greenpeace de noodklok voor het klimaat geluid..

Het is 2 voor 12 en tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, weet de werkgroep. Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan en moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen werd daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen in Nederland. Zo wordt een stevig signaal gegeven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Voorafgaand aan het luiden van de klokken werd door stadsbeiaardier Adolph Rots het lied The Final Countdown van Europe gespeeld op het carillon.

In Groningen is de duidelijk merkbaar dat fossiele brandstoffen als aardgas veel meer vervelende gevolgen hebben dan men lang heeft gedacht. Dat de aardbevingen met de aardgaswinning te maken had werd aanvankelijk ontkent en de regio ondervond daardoor vooral de negatieve gevolgen zonder dat daar in het beleid van oliemaatschappijen en overheid voldoende rekenschap werd gegeven. Het is zaak nu te streven naar werkelijk duurzame vormen van energie waarbij de lasten en baten eerlijk verdeeld worden. Daarom ondersteunt Kerk en Aardbeving deze actie van harte