‘Ik wil dit al 30 jaar’

LOPPERSUM - Jolanda ten Have is sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaar van de drogisterij in Loppersum. Onder de naam Drogisterij ten Have ontvangt ze sinds vrijdag de klanten.

Het was meteen een drukte van belang in de winkel in de Hogestraat. Gelukkig was er de eerste dagen wat extra hulp, maar Ten Have is van plan de winkel in haar eentje te gaan runnen. Die winkel heeft 25 jaar de naam Doornlander gedragen, na het samengaan van de twee drogisterijen in het dorp. „In de volksmond heet het echter nog steeds De Stip,” weet Ten Have. „Dus ik kon gerust een nieuwe naam aan mijn drogisterij geven. “

Het ‘mijn drogisterij’ heeft voor Ten Have veel betekenis, want een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. „Ik wil dit al 30 jaar. Dus natuurlijk moet het mijn eigen naam dragen.” De in Ten Boer wonende Ten Have, die is opgegroeid in Bedum, is op haar 17e begonnen met werken in een drogisterij. Vervolgens heeft ze in de buitendienst gewerkt bij een farmaceutisch bedrijf, is nog weer een poosje terug geweest in een drogisterij en de afgelopen 13 jaar zat ze weer in de buitendienst.

„Ik heb dus altijd in het vak gezeten. En op dat gebied ook veel opleidingen gedaan, zoals het drogisterijdiploma en aanverwante studies. Ik sta dus niet alleen maar in de winkel, maar kan ook advies geven over gezondheid en gezondheidsproducten.”

Naast haar eigen expertise wil ze ook regelmatig vakmensen langs laten komen. „Ik denk aan allerlei activiteiten en lezingen. Ik wil gewoon een gespecialiseerd bedrijf zijn. Dat mensen met hun gezondheidsproblemen bij me terecht kunnen en goede adviezen krijgen. Op donderdag 14 februari komt bijvoorbeeld een celzout therapeut bij mij in de winkel die gezichtsanalyse doet en een goed advies kan geven hoe je met celzouten je gezondheid kunt ondersteunen.”

Drogisterij Ten Have is niet aangesloten bij een keten, zoals je tegenwoordig veel ziet. „Vaak gebeurt dat puur op basis van prijs. Ik ga zelfstandig aan de slag, ik geloof heel erg in speciaalzaken. Ik vind een goed advies belangrijker dan dat een product goedkoop is. Wat mij in deze winkel aanstaat is de compactheid. Daar gaat mijn hart naar uit. Op de winkelvloer ligt mijn kracht. Dat is leuk werk, daar kan ik met mensen bezig zijn.”

De eerste indrukken van Ten Have zijn goed. „De mensen reageren fantastisch. Ze zijn ook blij dat de winkel blijft, merk ik.”