Delfzijl krijgt grootste zonne-energiepark van Nederland

Delfzijl - Iets ten zuiden van Delfzijl, op het terrein tussen de eerste twee rotondes in de N361 richting Wagenborgen, komt het grootste zonne-energiepark van Nederland te liggen. Het wordt 60 voetbalvelden groot.

  Groningen Seaports, Sunport Energy en WIRSOL hebben dat Sunport Delfzijl vandaag (donderdag 14 januari, aangekondigd voor de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports. Ongeveer 123.000 zonnepanelen worden er geplaatst op 30 hectare  grond in de zuid-westelijke hoek van het Delfzijlse havengebied (Oosterhorn) in Groningen Seaports. Die zullen zo'n  zo'n 30 megawatt aan stroom opleveren. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van 10.000 tot 12.000 huishoudens. De eerste zonne-energie is eind 2016 beschikbaar en wordt geleverd aan de industrie in de regio Eemsdelta. Met het project is een totale investering van ruim dertig miljoen euro gemoeid. Hans Hoven, directeur van Sunport Delfzijl, het bedrijf dat het zonnepark ontwikkelde, en Harm Post, directeur van Groningen Seaports, hebben de grondovereenkomst voor de bouw en exploitatie van het project ondertekend. Het park wordt gebouwd met de zonnepanelen in een innovatieve oost-westelijke richting. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van het perceel en een beter productieprofiel gedurende de dag. Tegelijkertijd tekenden Sunport en WIRSOL een overeenkomst waarbij WIRSOL het hele project overneemt. Met Groningen Seaports als partner zal WIRSOL het project financieren, bouwen en exploiteren. WIRSOL start de bouwwerkzaamheden in het voorjaar van 2016 en heeft als doel voor het einde van het jaar het project te hebben aangesloten op het elektriciteitsnet en de eerste zonne-energie te kunnen leveren.

Definitieve overeenkomst

In 2014 werd een voorlopige grondovereenkomst getekend met Groningen Seaports en in datzelfde jaar werd de bouwvergunning verkregen. Begin 2015 werd aan het project een SDE+ subsidie toegekend. Met de vandaag door Groningen Seaports en Sunport Delfzijl ondertekende grondovereenkomst levert Groningen Seaports het benodigde stuk grond voor het project. Sunport heeft verschillende adviseurs ingeschakeld om haar innovatieve ideeën te valideren. Green Giraffe was betrokken als financieel en juridisch adviseur en heeft actief ondersteund tijdens de laatste fase van projectontwikkeling en contractonderhandelingen. Ecofys and Sunbeam waren als technisch adviseurs betrokken bij de eerste fase van het project. Harm Post is blij dat het project van de grond komt: “Voor Groningen Seaports wordt met deze ontwikkeling een belangrijke doelstelling in de realisatie van duurzame energieprojecten behaald, zoals vastgelegd in de zogenaamde Green Deal met de minister van I&M. Met dit project verstevigt Groningen Seaports haar positie in de opwekking van duurzame energie en richting (potentiële) klanten die in toenemende mate groene energie willen afnemen.” Peter Vest van WIRSOL: “Voor WIRSOL is Sunport Delfzijl een grote stap om een belangrijke speler te worden in de Nederlandse markt voor duurzame energie. We gaan voor een langdurige en succesvolle samenwerking met Groningen Sea Ports en Sunport Energy, zowel voor de bouw als de exploitatie van het grootste zonne-energie project in de markt tot nu toe.” Wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl is blij met de voortrekkersol van Delfzijl in duurzame energie: “Voor ons als gemeente is dit solarpark een enorme stimulans om naast windenergie nu ook zonne-energie in te zetten voor onze industrie. Wij staan bovenaan in het gebruiken van duurzaam geproduceerde energie. En dat voor een gemeente die meer energie gebruikt dan de hele provincie samen.”