Lezing Slag om Delfzijl in Spijk

SPIJK - Op dinsdag 16 februari 2016 organiseert Dorpsbelangen Spijk, ETOR '40 - '45 en Joël Stoppels houden dinsdag 16 februari om 19.30 uur een lezing met als onderwerp: Slag om de Delfzijl- Pocket in Pro Rge in Spijk.

De slag om Delfzijl begon op 23 april 1945 en eindigde 10 dagen later op 2 mei 1945. In totaal sneuvelden er 115 Canadese militairen en raakten er 180 gewond. De verliezen aan Duitse zijde zijn onbekend. De laatste schoten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland werden in de regio van Delfzijl gelost. De jonge historicus/ gids Joël Stoppels heeft de slag om de stad en provincie Groningen in al haar facetten bestudeerd. Aan de hand van een powerpoint presentatie en filmpjes kan hij de slag om de Delfzijl-Pocket op een boeiende en indrukwekkende manier vertellen. Joël Stoppels heeft meegewerkt aan diverse programma's over de bevrijding. In februari zal hij met een nieuw programma te zien zijn bij History TV in Canada en Engeland.

Spijk twee dagen terug naar 1945

Tijdens de lezing zal ook uitgebreid worden ingegaan op het evenement: Spijk terug naar Toen. Tijdens dit evenement zullen etalages, verkeersborden, roadsigns; alles in het Groningse Spijk een metamorfose ondergaan. Het dorp gaat qua uitstraling terug naar de bevrijding die dan op de kop af 71 jaar geleden plaatsvond. Door de straten rijden legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en inwoners van Spijk gaan gekleed alsof het weer even 1945 is. De kern van het evenement is een reconstructie van de gevechtshandelingen op zondag 17 april. Tweehonderd zogeheten reënactors (die historische gebeurtenissen naspelen) uit binnen- en buitenland werken hierin samen. Dit evenement wordt op zaterdag 16 en zondag 17 april gehouden in het dorp Spijk. Het doel van de lezing en het evenement is het herdenken van de slachtoffers en het bevorderen van de kennis over de bevrijding. De entree is gratis.