Veel variatie in nieuw seizoen

DELFZIJL - Het programma van de Molenberg biedt ook dit jaar weer een variatie van vermaak aan. Het theater kent een sterke opening met de cabaretiers Youp van ’t Hek en Bert Visscher.

Volgens directeur Daniël Wever heeft het programma van dit jaar veel afwisselig. “Voor iedereen is er wel iets. Dat is het ook doel van het theater. Het moet voor de gehele bevolking wat bieden. We openen meteen met twee van Nederlands beste cabaretiers: Youp van ’t Hek en Bert Visscher. De voorstelling van Youp is afgelopen seizoen door ziekte niet doorgegaan en dat haalt hij nu in. Bert Visscher heeft in 2014 in Delfzijl de try out gedaan voor zijn voorstelling Zelden zoiets gezien. Hij heeft toen beloofd om terug te komen. Deze belofte is hij nagekomen. Ook Sara Kroos, Jörgen Raymann, Peter Heerschop en Karin Bloemen zijn dit jaar te zien in de Molenberg. Een persoonlijke favoriet van mij is Andre Manuel. Harde cabaret waar je tegen moet kunnen.”

Naast cabaret is er ook veel ruime voor muziek en toneel. “Zo komen dit jaar de Ashton Brothers weer naar Delfzijl. Een geweldige voorstelling met een mix van muziek, acrobatiek en actie. Muziekliefhebbers kunnen verder hun hart ophalen met bijvoorbeeld We Remember Elvis Presley, Pé Daalemmer en Rooie Rinus en de Troebadoers. Ook heel leuk is Izaline Calister, een Antilliaanse latin zangeres, en de sopraan Mirusia. Zij zingt op de concerten van André Rieu en brengt zowel klassieke muziek als musicalnummers en eigen liedjes ten gehore. Verder is er ook blues, soul en folkmusic. Toneel is altijd lastig. Er is veel aanbod en daardoor is het moeilijk kiezen. Met het toneelstuk Hart tegen Hart met Richard Kemper en Gouwe Ouwe met Carry Tefsen en 2 Vrouwen naar het boek van Harry Mulisch komen een paar toppers naar Delfzijl. De voorstelling Bint is een echte aanrader. Het gaat over een losgeslagen klas in de jaren 50 die te maken krijgt met de autoritaire docent Bint. Het is een opvolger van Karakter. Een geweldige voorstelling.”

Volgens Wever zijn ook de kindervoorstellingen altijd een groot succes. “Deze shows zijn fantastisch. Er gebeurt altijd wat. De beleving van de kinderen is heel groot. Het zien van de beleving op de gezichten van de kinderen is heel mooi. Ik ben dan ook erg blij dat ook voor de jongsten ook dit jaar weer wat te beleven is. Ik noem voorstelling als Peter Pan, De Nieuwe Kleren van de Keizer en Brandweerman Sam.”

Naast dat De Molenberg weer een goed gevuld programma heeft, viert zij dit jaar ook het 40-jarig bestaan. Volgens Wever wordt dit niet uitbundig gevierd. “Als je het gaat vieren, moet je het goed doen. Ik heb nagedacht over het maken van een voorstelling, maar dat is financieel niet mogelijk. Het aanbieden van een gratis voorstelling ga ik ook niet doen, omdat ik dan mensen moet gaan teleurstellen als de zaal vol zit. Dan is het nog geen feestje. Ik vind het wel uniek dat een kleine gemeente als Delfzijl nog een theater heeft. Dat is mede te danken aan de gemeente. Toch moet je naar mijn mening ook nadenken over de toekomst. De bezoekersaantallen laten zien dat er toekomst is. Na financieel moeilijke jaren en lastige beslissingen gaat het ook op dat gebied beter. Zo is ook dit jaar de prognose weer gehaald en waren er over 75 voorstelling tegen de 20.000 bezoekers. Dat is goed. Feit is wel dat we te maken hebben met een pand van 40 jaar oud. Dat ga je merken. Het podium is bijvoorbeeld klein, de lift is oud en de temperatuurbeheersing is niet optimaal. Er moet wel wat gebeuren als je grote artiesten naar Delfzijl wilt blijven laten komen. De vraag is of je over vijf jaar nog in dit pand wilt blijven zitten of dat je over moet gaan op nieuwbouw. Vooral met de herindeling zijn dat belangrijke keuzes. Hier zal samen met de gemeente beleid op moeten worden gemaakt en een gezamenlijke visie over ontworpen moeten worden.”

Het programmaboekje wordt op 30 april naar de abonnees gezonden. Een week later wordt de brochure huis-aan-huis verspreid en vanaf 6 mei kan er via de website van De Molenberg gereserveerd worden.