Fietsevenement Loer’n bie de boer’n

Delfzijl - Het nieuwe fietsevenement Loer’n bie de boer’n wordt zaterdag 21 mei voor het eerst gehouden.

Tijdens een tocht van 33 km openen zes Groninger agrarische bedrijven de deuren om de bezoeker mee te nemen in de alledaagse bedrijfsvoering. In de cirkel Zuidwolde, Ten Boer en Garmerwolde is een fietsroute uitgestippeld. Deelname is gratis en kan vanaf elke gewenste plek, moment of voor een deel (van 10.00 tot 16.00 uur).

Het karakteristieke Groninger landschap met aan de horizon statige boerderijen wordt per fiets verkend. De ondernemingen nodigen uit om mee te kijken over de schouder van de boer. Naast het bezichtigen van de bedrijven is er tijd voor spel, ontspanning en zijn er proeverijen. Als de volledige route gevolgd wordt, levert dit een bezoek op aan melkveehouderijen, een zorgboerderij en een schapenhouderij. Met twee educatieve boerderijen en een kippenboerderij wordt het beeld van de agrarische sector in Groningen compleet.

In Zuidwolde opent een melkveehouderij en educatieboerderij de deuren om ‘de koe te beleven’. Hier kan de kunstkoe gemolken worden en kiest de koe zelf wanneer ze door één van de twee robots gemolken wordt. Dat zorg aan mens en dier goed samengaan, wordt ervaren op een melkveehouderij-zorgboerderij in Noordwolde. Er is een veelheid aan dieren. Naast koeien en kalveren, zijn er ook varkens, konijnen en pony's. Er worden rondleidingen gegeven en voor kinderen is er een pony-activiteit. In de fietsomgeving van Bedum wordt een schapenhouderij gerund. Het bedrijf is in opbouw maar tijdens het evenement dartelen ruim 750 lammetjes in stal en weiland. Jonge kinderen kunnen er hun creativiteit inzetten door het beplakken van een kartonnen schaap met echt schapenwol. Tussen Sint Annen en Ten Boer huist een veelzijdig agrarisch bedrijf. De belangrijkste tak is de verzorging van legpluimvee. Zo’n 10.000 kippen scharrelen rondom de boerderij. Een echte bezienswaardigheid is het uitdraaien van de eieren op de lopende band. Aan het eind van de band grijpt de inpakmachine de eieren. Voor de techneuten biedt een mini-museum een blik op boerenhandgereedschap dat in gebruik was voordat de mechanisatie in de landbouw op gang kwam. Een deelnemende melkveehouderij en educatieboerderij in Ten Boer stelt de vraag: “Wat heb jij met koeien?” Aan de hand van workshops en rondleidingen wordt deze vraag mogelijk beantwoord. Om te ervaren dat koeien nieuwsgiering en inspirerend zijn wordt het kalfjesknuffelplein bezocht en is een speurtocht op touw gezet. Met een bezoek aan een melkveebedrijf in Garmerwolde is de fietstocht compleet. De koeien grazen buiten en komen twee keer daags naar de melkstal waar ze tegelijkertijd met z’n achttienen worden gemolken. Rondleidingen en een leestafel maken deel uit van het programma. De natuurvereniging neemt belangstellenden mee het weiland in om iets te vertellen over weidevogels en het leven aan de slootkant. Op de genoemde locaties zijn diverse proeverijen die variëren van drankjes, gevulde eieren tot stokjes op de barbecue.

Loer’n bie de Boer’n is een initiatief van De Boer op NOORD, LTO Noord en Univé, dat dit jaar is gestart. Het doel is om de samenleving dichter bij de agrarische sector te brengen en andersom. In veel bedrijven werkt de agrariër alleen en juicht hij het toe om mensen op het erf te ontmoeten. Hij vertelt graag over zijn dagelijkse bezigheden. Op alle locaties zijn fietsroutes beschikbaar. Meer informatie is te vinden op de site www.loernbiedeboern.nl.