Gerbrich Kroon vijfde op NK jeugdschaken

TEN BOER - Gerbrich Kroon van Schaakclub Ten Boer is vijfde geworden op het NK jeugdschaken.

De club uit Ten Boer was met vijf deelnemers vertegenwoordigd op de NK’s in Rotterdam en Rijswijk, een ongekend hoog aantal deelnemers, dat het ook nog eens beter deed dan verwacht.

Gerbrich Kroon kwam dicht bij de Nederlandse titel in de leeftijdscategorie tot en met 16 jaar. De 14-jarige Boerster moest in de laatste ronde berusten in remise. Winst had haar een barrage om de titel opgeleverd. Nu ging Feline Waardenburg uit Coevorden er met de titel vandoor. Gerbrich werd gedeeld 4de en op weerstandspunten uiteindelijk 5de in de eindstand. Een knappe prestatie omdat Gerbrich qua rating bij aanvang van het NK onderin het deelnemersveld was geplaatst. De intensieve voorbereiding in de maanden voor het NK bleek voldoende om aan te sluiten bij de landelijke top.

Daan Noordenbos uit Overschild eindigde met 3,5 uit 9 onderin de middenmoot. Toch deed hij het ook beter dan volgens zijn rating mocht worden verwacht. Ilja de Goede uit Groningen verraste met een 7de plaats in de eindrangschikking van de strijd om de titel in de categorie tot en met 14 jaar. Haar spel groeide tijdens het NK tot een niveau dat ze nog niet eerder heeft kunnen laten zien.

Tijdens het negen dagen durende NK in Rotterdam werd dit drietal van SC Ten Boer begeleid door internationaal meester Migchiel de Jong en de Roemeense grootmeester Iozefina Paulet.

In Rijswijk speelden Mieke Nissen en Yrsa Reuver om de meidentitel tot en met 12 jaar. Yrsa begon goed en eindigde zo op 3 uit 9. Mieke Nissen wist wel 50% te scoren en eindigde hiermee op de 16de plaats, net boven het midden. Mieke heeft veel inzicht in tactische stellingen en weet hier vaak haar tegenstanders te overrompelen.