Geschiedenis kalender en tijdrekening

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt woensdag 1 juni een bijeenkomst over de geschiedenis van de kalender en de tijdrekening.

Wat zijn de meest correcte en logische basisgegevens, waarop een juiste en bruikbare tijdrekening afgestemd kan worden?

In Egyptisch Restaurant Nefertari is dr. Rob van Gent vanaf 19.30 uur de spreker. Hij is wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Utrecht.

In de presentatie worden de verschillende tijdsystemen behandeld die in het verleden in Nederland werden toegepast, alsmede de tijdmeetkundige instrumenten waarmee de tijd bepaald werd. Tot enkele eeuwen geleden werd het dagelijkse ritme van de mens bepaald door de op- en ondergang van de zon. Gedurende het dagdeel werd er gewerkt, terwijl het nachtdeel besteed werd aan rust, ontspanning, bespiegeling en slaap. Het uur van de dag werd bepaald uit de stand van de zon, terwijl men zich ‘s avonds naar de maan of de sterren richtte. Bij een bewolkte hemel was er natuurlijk niets te zien en nam men toevlucht tot andere hulpmiddelen, zoals uurwerken (aanvankelijk wateruurwerken en later mechanische klokken). Alhoewel het dagelijks leven nu inmiddels door uiterst precieze atoomklokken wordt bepaald, is de invloed van de zon in de tijdrekening nog steeds alom aanwezig. Hierop zal uitgebreid worden ingegaan.