Feestelijk opening vernieuwd centrum Delfzijl

DELFZIJL - Het vernieuwde centrum van Delfzijl wordt woensdag 25 mei feestelijk heropend.

Na maanden van opgebroken bestrating en groot materieel kunnen bezoekers, bewoners en ondernemers zich nu verheugen op het eindresultaat: een prachtig heringericht winkelgebied. De centrumondernemers, marktkooplieden en de gemeente nodigen een ieder van harte uit het nieuwe centrum te komen bewonderen. Van 10.00 tot 18.00 uur is er gratis koffie op de markt en zijn er versnaperingen voor bezoekers aan het centrum.

“We zijn blij met het eindresultaat én met de samenwerking met de centrumondernemers”, vertelt wethouder IJzebrand Rijzebol als hij terugblikt. “Met dit prachtige winkelcentrum zijn we klaar om onze bezoekers welkom te heten. Zeker met de honderdduizenden bezoekers die straks naar DelfSail komen.”

Aannemer Oosterhof Holman Infra uit Grijpskerk heeft het werk gerealiseerd. Uitvoerder Peter van der Horst vertelt: “Nadat we het gebied hebben voorzien van nieuwe schoonwaterriolering, zijn we gestart met de bestratingswerkzaamheden. Verder is er nieuwe (led)straatverlichting geplaatst, zijn er cortenstalen plantenvakken aangebracht en bomen geplant. Het is een mooi totaalplaatje geworden.” Echte eyecatchers zijn de nieuwe fontein in de Poststraat en de zeilmasten in de Landstraat; passend bij een havenstad als Delfzijl.

Ook de handelsvereniging is tevreden met het eindresultaat. Voorzitter Reinier Doornbos: “We hebben er met elkaar hard aan gewerkt om dit resultaat te behalen, en dat loont. We hebben tijdens de voorjaarsmarkt en de Pinksterfeesten ondervonden hoe enthousiast de bezoekers op het centrum reageren. Daar doen we het voor. Dit najaar organiseren we een grote publieksactie om de oplevering van ons nieuwe centrum te vieren.”

Het ontwikkelen van een compact en aantrekkelijk centrum is onderdeel van het Actieplan Centrum Delfzijl. Dit plan is het vervolg op het Integraal InvesteringsProgramma 2012-2022, dat de gemeenteraad in februari 2013 vaststelde. Delfzijl kenmerkt zich door een inwonersafname en een veranderende bevolkingssamenstelling. Het Actieplan Centrum Delfzijl geeft hier deels antwoord op door met minder mensen beter te wonen, werken en recreëren. Een heringericht stadshart maakt daar deel van uit.