Europese prijs voor boekenkast synagoge Appingedam

APPINGEDAM - Het creatieve projectbureau 212 Fahrenheit uit Groningen heeft een zilveren European Design Award gewonnen voor het ontwerp van een boekenkast in de Synagoge in Appingedam.

Het bureau won de prijs voor het concept en ontwerp van de bijzondere boekenkast met hierin 56 boeken. In die boeken wordt het persoonlijke verhaal verteld van 56 Joodse bewoners van Appingedam die vrijwel allemaal omkwamen tijdens WOII.

De synagoge wordt beheerd door de Stichting Oude Groninger Kerken. Die wilde op een originele manier de Joodse gemeenschap weer tot leven wekken, zodat bezoekers een indruk kunnen krijgen van de lange en rijke geschiedenis van deze Damster bevolkingsgroep. De stichting verzamelde al geruime tijd verhalen van en over de Joodse bewoners van Appingedam. 212 Fahrenheit kwam op het idee om een deel van deze verhalen in boekvorm te gieten. Zo ontstonden er 56 indringende portretten van Appingedamse Joden.

Om de boeken en verhalen een waardig platform te geven, ontwierp 212 Fahrenheit een speciale boekenkast. Geen enkel boek heeft een vaste plek in die kast. Maar allemaal behoren ze toe aan één en dezelfde samenleving. Zo staan de verhalen van vaders, moeders, dochters en zonen bij elkaar in één boekenkast.

De boekenkast is een abstracte vertaling van de antieke, Groninger kasten. Hij is gemaakt van cortenstaal dat men opzettelijk heeft laten roesten. Het unieke ontwerp staat symbool voor leven en dood. De roest aan de buitenkant van de kast symboliseert de vergane samenleving. De verlichting in de kast licht op als er iemand in de buurt komt en brandt als een soort ademhaling; symbool voor leven en een uitnodiging om te gaan kijken en lezen. De boeken staan met hun omslag naar voren zodat de namen van de geportretteerde Joodse bewoners altijd zichtbaar zijn.

De prestigieuze European Design Awards worden sinds 2006 jaarlijks uitgereikt aan het beste communicatiedesign van Europa. Alle mogelijke disciplines doen mee; van brand design tot corporate design, van boeken tot tijdschriften, van illustratie tot animatie en van webdesign tot verpakkingsontwerp. De prijs is een samenwerking tussen vijftien Europese designmagazines. Daarnaast doen er negen online designblogs mee.