Stadsloop Appingedam ook voor wandelaars

APPINGEDAM - De Univé Stadsloop Appingedam is dit jaar voor het eerst ook wandelend af te leggen.

Hiermee hopen het Gezondheidscentrum Overdiep en de Univé Stadsloop Appingedam meer mensen in beweging te krijgen.

Al jaren wordt in Appingedam de Stadsloop Appingedam gehouden, waaraan ieder jaar rond de 2.200 hardlopers meedoen. Speciaal voor de twintigste editie kwam het bestuur van het Damster hardloopfestijn op het idee om meer met het thema gezondheid te gaan doen. “We hebben daarvoor als eerste contact gezocht met Bert Guns van Kinese fysiotherapeuten,” vertelt voorzitster Janny-Gerda de Jonge van de Univé Stadsloop Appingedam. “Kinese verzorgt al jaren de lopers na de finish en heeft veel ervaring in de begeleiding van mensen.” “De vraag van de Stadsloop Appingedam kwam als geroepen,” vult Bert Guns De Jonge aan. “Ik had al langere tijd ideeën om een grote doelgroep op een laagdrempelige manier te laten bewegen. Veel gezondheidsklachten zijn namelijk het gevolg van een verkeerde levensstijl. Dan heb ik het over voeding en beweging. Met een betere levensstijl kunnen chronische ziekten voorkomen of verminderd worden. Het helpt goed tegen bijvoorbeeld suikerziekte, diabetes en overgewicht. Als fysiotherapeuten hebben we ook een preventieve taak om gezondheidsklachten te voorkomen en daar past beweging goed in. Daarom zijn we vanuit het Gezondheidscentrum we al enige tijd bezig om mensen meer aan het bewegen te krijgen. Een half uur bewegen per dag helpt al veel. Van belang is dat het bewegen laagdrempelig is. Evenementen als de Tocht om de Noord en de Avondvierdaagse zijn voor mensen die nooit sporten te veel gevraagd. Toen de Stadsloop mij om een suggestie vroeg, gaf ik aan dat het mij heel leuk lijkt om de 5 kilometer wandelend af te leggen.”

Het idee van Guns is de Stadsloop Appingedam verder uit gaan werken. “Elke aanpassing die je doet, moet je bestuderen,” meent De Jonge. “Het wandelend afleggen van een hardloopparcours heeft als gevolg dat deze deelnemers langer onderweg zijn dan hardlopers. Dat betekent dat je deze groep of eerder moet laten starten of later moet laten finishen. Ook moeten de hardlopers en wandelaars elkaar niet hinderen. Onze mensen van de logistiek hebben de situatie bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat het verstandig is om de wandelaars eerder te laten starten. De Stadsloop blijft een hardloopevenement. Het wandelen is er extra bij, maar de nadruk blijft op het hardlopen liggen.”

Guns verwacht dat er wel animo is voor het nieuwe onderdeel. “Ik denk dat er ongeveer 30 mensen mee gaan doen aan de wandeltocht. Het is wel de bedoeling dat het een vast item van de Stadsloop gaat worden.”

De wandeltocht vindt plaats op zaterdag 25 juni tijdens de Univé Stadsloop Appingedam. De starttijd is om 16 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar wandelen@stadsloopappingedam.nl.