Open dagen biologische varkensboer Holwierde

HOLWIERDE - Onder de titel Neus in de wind houdt de familie Lesterhuis - van der Meijden uit Holwierde, één van de weinige biologische varkenshouderijen die Groningen rijk is, zaterdag 18 en zondag 19 juni open huis.

„We bedoelen natuurlijk de varkensneuzen in de wind,”legt Willemien Lesterhuis - van der Meijden uit. „Bij ons komen namelijk alle varkens buiten. Voor mensen die vrolijke en dartelende biggen willen zien en genieten van tevreden zeugen in de wei, is komend weekend een aanrader.”

Aan de Uiteinderweg 11 kan men beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur terecht.

In 1997 is de familie begonnen met het houden van biologische varkens. Inmiddels lopen er in totaal 650 varkens op het bedrijf rond waarvan 55 zeugen en hun nakomelingen. Deze blijven op het bedrijf totdat ze 100 kg zwaar zijn. De varkens worden op een diervriendelijke manier gehouden; dat wil zeggen dat ze een buitenuitloop hebben en dat ze gehuisvest zijn op stro. De zeugen lopen altijd vrij, ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Het voer is van biologische oorsprong en wordt niet bespoten of genetisch gemanipuleerd.

Op de open dag is er een proeverij, waar bezoekers een lekker stukje biologisch vlees kunnen proeven. Voor de kinderen is er een vragenlijst waarbij de kennis over varkens getoetst wordt.

Net als voorgaande jaren is er de boerenmarkt met diverse producten uit de regio, zoals zelfgemaakte jam, chutney, planten en vlees. Tevens zijn er authentieke landbouwvoertuigen te bewonderen.

De boerenwinkel ‘Neus in de wind’ is natuurlijk geopend dit weekend. De winkel heeft een breed assortiment van biologische etenswaren en fairtrade producten, originele cadeaus en serviezen.