Groningers winnen halve finale EK zijspan

LOPPERSUM - De stad-Groningers Wilfried Detz en Henk Auwema hebben zaterdag onder het toeziend oog van ruim 2000 toeschouwers de halve finale van het EK zijspannen in Loppersum gewonnen.

De dag begon helaas wat minder goed voor de winnaar van afgelopen jaar, en één van de gedoodverfde favorieten voor de eindoverwinning, het duo Dennis Noordman/Patrick Kremer. Tijdens de training kwam het duo in aanraking met een Franse combinatie waarbij Noordman werd geraakt aan z’n voet en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis, waar later bleek dat z’n voet op drie plaatsen was gebroken.

Wilfred Detz en bakkenist Henk Auwema plaatsten zich rechtstreeks voor de A-finale waar zij de strijd moesten aangaan met de zeer sterk rijdende Franse combinaties van Comblon/Agez en Grenier/Pellizotti. De vierde finalist was het Engelse duo Harvey/Hogg.

Wifred Detz had een superstart en schoot als eerste de bocht in en hield z’n leidende positie vast. De races werden echter afgevlagd doordat de Fransen Grenier en Pellezotti over de kop sloegen en werden gediskwalificeerd.

Tijdens de herstart met drie combinaties was het weer Wilfred Detz die zijn span als eerse de bocht in stuurde en zijn leidende positie, ondanks het felle aandringen van Comblon/Agez, niet meer uit handen gaf. De EK finale is op 24 juli in het Drentse Vries.

Bij de specials senioren liet Jannick de Jong zien waarom hij de huidige Europees- en Wereldkampioen is. Hij bleef Romano Hummel en Henry van der Steen voor.