Vleermuiskolonie lijkt spoorloos verdwenen

APPINGEDAM - De eerste drie weken van juni zijn leden van Vleermuiswerkgroep in de hele provincie Groningen op zoek naar een kolonie Meervleermuizen. Ze lijken niet meer in de regio voor te komen,

In een huis in Appingedam heeft twintig jaar lang elke zomer een grote groep vrouwtjes met jongen van deze bijzonder soort vleermuis gewoond, maar sinds een paar jaar zijn ze spoorloos verdwenen. Wel zijn bij gericht onderzoek langs het Reitdiep een paar kleinere kolonies gevonden in Ulrum, Zoutkamp, Sauwerd en in de stad Groningen.

Dit jaar probeert de Vleermuiswerkgroep de grote kolonie terug te vinden. Appingedam en Delfzijl lijken door hun waterrijke omgeving zeer geschikt voor vleermuizen, omdat water en begroeide oevers altijd voldoende insecten aantrekken. Alle in Nederland (Europa) voorkomende soorten vleermuizen zijn insecteneters. Toch laat de Meervleermuis, specifiek liefhebber van de wat grotere waterpartijen, zich hier sinds een paar jaar nog nauwelijks waarnemen.

De Meervleermuizen in de provincie Groningen zijn belangrijk omdat zij de schakel vormen tussen de vleermuispopulaties van de Friese meren en Noord-Duitsland.

Vrouwtjes van de Meervleermuis hebben een grote voorkeur voor spouwmuren als tijdelijke verblijfplaats om hun jongen te krijgen en groot te brengen. Ze hebben genoeg aan een droge en warme, holle ruimte met een invliegopening op minstens drie meter boven de grond of soms direct onder de nok. Ze maken geen nest zoals vogels of muizen. Vleermuizen zijn nachtelijke jagers, daarom worden ze vaker ontdekt door krabbelende en soms piepende geluiden van de jonkies dan doordat men ze ziet uitvliegen. Recht onder het uitvlieggat zijn vaak droge poepjes te vinden, die op muizenkeutels lijken maar bestaan uit gemalen insectenpootjes en -vleugeltjes: ze zijn makkelijk te verpulveren tot ietwat glinsterend poeder.

Twee soorten vleermuizen logeren graag met hun kraamkolonie in een spouwmuur: de Gewone dwergvleermuizen en Meervleermuizen. De eerste vertrekt gewoonlijk begin juni, Meervleermuizen blijven tot begin juli. De Meervleermuis vliegt vanuit de kolonieplaats rechtstreeks naar het dichtstbijzijnde water en doet dat pas als het echt donker wordt, vanaf ongeveer half elf.

De Vleermuiswerkgroep zou heel graag horen waar er nu nog ergens een vleermuiskolonie actief is. Meldingen kunnen worden gedaan via de website Vleermuis.net, onder het kopje Waarnemingen of Vleermuis gezien, of via de facebookpagina van Vleermuiswerkgroep-Groningen.

De vleermuiswerkgroep neemt dan contact op voor een eventuele afspraak.