DelfSail-lied bij opening expositie Scheepvaart en Handel

Delfzijl - De tentoonstelling Scheepvaart en Handel, vanuit Appingedam en Delfzijl wereldwijd in Museum Stad Appingedam is vrijdag geopend door directeur Cor Boots van DelfSail.

De opening werd opgeluisterd door het Shantykoor Losdorp, dat een primeur liet horen: hun eigen Delfsaillied. De tentoonstelling laat het reilen en zeilen zien van de scheepvaart en de handel, van de Oostzee tot Oost-Indië. Appingedam was de belangrijkste haven in de middeleeuwen in dit gebied, totdat het overvleugeld werd door Delfzijl.

Op de tentoonstelling zijn bijzondere objecten te zien, zoals een scheepstelegraaf van Brons, bijzondere scheepsmodellen, zeemanssouvenirs en historische documenten over de scheepvaart en handelsgeschiedenis van Appingedam en Delfzijl.

Uniek is de reiskist die aan een kapitein uit de 17e/18e eeuw heeft toebehoord: in de kist zat alles wat hij nodig had tijdens de reis en het handelen aan land, van een pistool tot een goudweegschaaltje.

Ook de op ware grootte nagebouwde roef van een binnenvaartschip rond 1900 is zeker de moeite waard.

De tentoonstelling Scheepvaart en Handel en het evenement Delfsail sluiten in deze nautische periode mooi op elkaar aan. De expositie is te zien tot en met 28 augustus.