Vondst Ten Boer in Rijksmuseum van Oudheden

TEN BOER - Een bijzondere archeologische vondst uit de gemeente Ten Boer is sinds deze week te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Het gaat om een Rijnlandse Goudgulden, ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in de omgeving van de Kloosterkerk van Ten Boer. De munt is nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeenten, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst binnen is.

De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl

De munt uit 1404 is geslagen in Bonn en uitgegeven door Frederik van Saarwerden ( 1371-1414 ), bisschop van Keulen. Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad.

De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.