Andy Sardjan tweede op Scheikundeolympiade

APPINGEDAM - Leerling Andy Sardjan van vwo-6 van het Eemsdeltacollege in Appingedam heeft woensdag de tweede plaats behaald tijdens de Nationale Scheikundeolympiade.

Hij bleef net eentiende punt achter op nummer één. Samen met klasgenoot Graham Jonker haalde hij na twee voorrondes de eindstrijd. Graham werd elfde.

Tijdens de voorbereidingsweek werden alle deelnemers overspoeld door nieuwe kennis op hoog niveau tijdens colleges en practica bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. De sfeer was prima en de leerlingen werkten bij de verschillende onderdelen eerder samen dan dat ze concurrenten waren. Deze dagen werden afgesloten met een 4 uur durende theorietoets en een zeer uitgebreide practicumtoets. „Het was een ontzettend leuke week,” vertelt Andy, die donderdag niet geheel onverwacht te horen kreeg dat hij geslaagd is. „Ja, ik ga straks scheikunde studeren.”

Andy gaat Nederland eerste samen met drie anderen vertegenwoordigen tijdens de International Chemistry Olympiade, van 23 juli tot en met 1 augustus in Tbilisi in Georgië. Maar voor het zover is worden de vier winnaars op maandag 27 juni verwacht in Den Haag. Daar worden zij gehuldigd door de staatssecretaris. Daarna volgen er nog drie trainingsdagen aan de Universiteit van Amsterdam, voordat ze vertrekken naar Georgië.

De Nationale Scheikundeolympiade is een wedstrijd voor alle leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo. De eerste ronde start elk jaar in januari en wordt gehouden op school. Er deden dit jaar ongeveer 5000 leerlingen mee. Van deze 5000 leerlingen plaatsten ongeveer 100 leerlingen zich voor de tweede ronde. Ook deze ronde vond plaats op school. Voor deze tweede ronde had zich van Eemsdeltacollege ook Rutger Haan (havo-5) geplaatst. De beste 20 leerlingen van de tweede ronde plaatsten zich voor de finaleronde.