Agrifirm verkoopt Agrimec/Abemec aan BayWa

ONDERDENDAM - De Koninklijke Agrifirm Group heeft donderdag 51 procent van de aandelen van Agrifirm in Agrimec verkocht aan het Duitse BayWa.

Met de verkoop wordt BayWa volledig eigenaar van Agrimec en dochterbedrijf Abemec. BayWa bezat sinds 2014 al 49 procent van de aandelen. De mededingingsautoriteiten hebben inmiddels goedkeuring gegeven aan de verkoop.

„De klanten in Onderdendam zullen weinig zullen merken van deze overname,”vertelt bedrijfsleider Ronald Oosterhoff. „Ons mechanisatiebedrijf en de winkel blijven in deze hoedanigheid bestaan. Ons aanbod in occasions van tractoren zal hierdoor echter aanzienlijk groter worden.”

De verkoop van Agrimec/Abemec is in lijn met de strategie van Agrifirm, die zich richt op het versterken en uitbreiden van de kernactiviteiten in de diervoeders en akker- en tuinbouw. Het afstoten van Agrimec/Abemec is onderdeel van de uitvoering van die strategie.

Ton Loman, CEO van Agrifirm: “Als gevolg van de overname door BayWa zal Agrimec/Abemec zijn positie in de landbouwmechanisatie verder kunnen uitbreiden en door bundeling van kennis en synergievoordelen het aanbod aan klanten verder weten te versterken.”

De overname van Agrimec/Abemec past in de strategie van BayWa om de landbouwmechanisatie-activiteiten verder te internationaliseren. In 2014 stapte BayWa de voor haar nieuwe Nederlandse markt voor het eerst in voor deze activiteiten, naast de bestaande kerngebieden in Duitsland en Oostenrijk.

Nadien zijn door het in München gevestigde internationale handels- en dienstverleningsbedrijf ook nieuwe joint ventures voor landbouwmechanisatie gestart in Zambia en Canada.

Abemec is een zelf importerende dealer van tractoren, multipurpose machines en landbouwwerktuigen in Nederland met ruim 200 medewerkers. Specialisme van Abemec is landbouwmechanisatie op het boerenerf en loonwerkbedrijven. Het bedrijf importeert diverse top trekkermerken, waaronder Fendt. Daarnaast exploiteert het bedrijf 18 servicewerkplaatsen en voorziet daarmee zijn klanten van adequate mechanisatieoplossingen.

BayWa (www.baywa.com) is een groep wereldwijde bedrijven werkzaam in de kernsegmenten landbouw, energie en bouwmaterialen met hun als belangrijkste terreinen handel, logistiek en aanvullende dienstverlening. Wereldwijd is de groep bovendien een van de grootste handelsondernemingen op het gebied van landbouw. Het hoofdkantoor van het moederbedrijf, opgericht in 1932, is in München gevestigd. De focus van de internationale activiteiten richt zich op Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. De divisie Landbouwmechanisatie verkoopt machines en apparatuur, gebouwen en faciliteiten. Op het gebied van landbouwmechanisatie is BayWa wereldwijd de grootste verkooppartner voor producten van AGCO.

Agrifirm is een schakel in succes voor ondernemende veehouders en telers door het leveren van kwalitatief hoogstaande diervoeders, producten voor de teelt van gewassen en professioneel advies. De onderneming is sterk gefocust op de ontwikkeling van innovatieve producten en concepten die leiden tot betere resultaten voor haar klanten. Vanuit haar Dutch Farming-visie zet Agrifirm haar kennis, producten en adviezen in om de toppositie van de Nederlandse veehouders en telers in de wereld verder te versterken en mede mogelijk te maken. Agrifirm is een Nederlandse coöperatie met een internationaal netwerk van dochterondernemingen en heeft een leidende positie in Nederland.