Dubbelconcert in twee kerken

HOLWIERDE - Het ensemble Super Librum geeft zondag 18 september om 15.00 uur een uniek dubbelconcert in de kerk van Holwierde en in de eigen kerk in Marsum (nabij Appingedam).

Het ensemble voor middeleeuwse muziek speelt, met organist Eeuwe Zijlstra, een kort programma van een half uur waarna het publiek zich naar de nabij gelegen kerk van Marsum begeeft, waar het concert om 16.00 uur wordt voortgezet met een drie kwartier durend programma. De toegang tot dit dubbelconcert is gratis, een eigen bijdrage wordt op prijs gesteld.

Centraal in Holwierde staat het middeleeuws orgel (circa 1350) met pijpen naar ‘Duivenei’ mensuur. Dit orgel werd in 2014 gebouwd door Winold van der Putten. In Marsum wordt het 13e-eeuwse Theophilus Orgel bespeeld, eveneens gebouwd door Winold van der Putten (in 1999), en het bijbehorende middeleeuwse carillon. Dit werd in 2005 door Simon Laudy, Klokken- en Kunstgieterij Reiderland, gegoten. De Stichting Oude Groninger Kerken heeft vanaf 2001 aan de Stichting Super Librum de 12e-eeuwse kerk van Marsum ter beschikking gesteld als definitief onderkomen van het Theophilus Orgel.

Super Librum bestaat voor deze gelegenheid uit Marian van der Heide (sopraan) en Jankees Braaksma (blokfluit, portatief, orgel, carillon).