Kandelaar terug in Termunten

TERMUNTEN - Directeur Peter Breukink van de Stichting Oude Groninger Kerken heeft een bijzondere kandelaar in ontvangst mogen nemen voor de kerk van Termunten. Het is - voor zover bekend - de enig overgebleven koperen kandelaar uit de vooroorlogse kerk. Deze brandde tijdens de Bevrijdingsdagen van 1945 totaal uit. Kees Greeven, nu woonachtig in Norg, had aangegeven de kandelaar graag naar de rechtmatige eigenaar te retourneren.

Op 5-jarige leeftijd verhuisde Kees Greeven van Vriescheloo naar het kleine dorp Termunten, nabij Delfzijl. Vader Philipus Jacobus Greeven was namelijk van 1946 tot 1951 dominee én organist in de kerk van Termunten. In de Bevrijdingsdagen van 1945 is de kerk in brand geschoten en totaal uitgebrand.

Als door een wonder heeft een van de kandelaars de vlammenzee overleefd. Duidelijk leesbaar is het jaartal “1782” en de initialen “K.E.”. Toen in datzelfde jaar nog met de restauratie van de kerk werd begonnen, bleef de kandelaar over en kwam deze in bezit van de dominee. Hoe dit precies gebeurde, is niet duidelijk. De dominee zou de kandelaar later aan zijn zoon Kees Greeven geven, die deze nu op zijn beurt schenkt aan de SOGK. Het vermoeden bestaat toch dat er meer moeten zijn. Wie er meer over weet, kan contact opnemen via info@groningerkerken.nl of 0 50 31 23 569.