Updiggin zoekt voorprogramma bij ASWA

Appingedam - in Appingedam daagt mensen uit tot het samen maken van een grenzeloos voorprogramma van Updiggin’ in het tweede weekend van november.

Doe je aan dans? Maak je muziek? Zing je? Acteer je? Maak je video? Of iets anders? Dan kun je meedoen aan een programma en workshops met als eindresultaat: een voorprogramma bij de muzikale en multimediale voorstelling Updiggin' van Solace I Guess. I De muzikale en multimediale vertelling Updiggin’ is in première gegaan op Noorderzon met vijf uitverkochte voorstellingen. Het speelt zich af in Afrika en Nederland. Het is deels op waarheid gebaseerd en vertelt over een Nederlandse man, een Afrikaanse vrouw en een moord die beider levens heeft bepaald. Anne van Slageren, regisseur en muzikant: “Het is een verhaal over onrecht dat mensen elkaar aandoen. Onrecht dat zorgt voor verwijdering en gevoelens van verdriet en wraak. Als ze uiteindelijk naar elkaar luisteren en er achter komen hoe het voor de ander voelt, hoe het zo gekomen is, kunnen deze negatieve gevoelens worden omgezet naar vriendschap, verbinding en respect voor elkaar.” In de voorstelling wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van video, beamers en licht. Met behulp van mappingtechnieken worden er door het hele decor heen beelden vertoond. Deze multimediale technieken, de live muziek en de stemmen brengen de bezoeker naar een andere wereld. De voorstelling is een mix van West-Afrikaanse en Europese invloeden. Afrikaans zijn onder andere de vertelvorm geïnspireerd op de Griot (lofzanger), de directheid in woord en beeld, de balafon en Afrikaanse ritmes. De popsongs, de instrumenten en een deel van de kostuums ademen daarentegen weer een Europese sfeer uit.

Lokaal voorprogramma

In dit najaar gaat de voorstelling op tournee in het Noorden met een speciaal voorprogramma met lokale geïnteresseerden, artiesten, muzikanten. De komende twee maanden wordt er gezamenlijk, onder leiding van regisseur Hiepie Hoogeveen een voorstelling van 20 minuten gemaakt waarin stijlen, kunsten en culturen worden gemixt, met onverwachte combinaties. Hoe vreemder, hoe beter. Dit wordt aangevuld met film en theater over bekende tegenstellingen, zoals stad-platteland, jong-oud en arm-rijk. De repetities zijn elke woensdagavond van 20 tot 22 uur bij ASWA  Appingedam. De uitvoeringen zijn op 11 (generale repetitie), 12 en 13 november 2016. Opgeven voor het project (deelname is gratis) kan via: astridwarntjes@live.nl. Meer informatie is ook te vinden op: www.solaceiguess.com.